Чорна гниль

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Суниці
Тип збудника: 
Гриб
Збудник: 
гриби порядку Mucorales
Ягоди спочатку буріють, а з часом на них з'являється чорніючий повстяний наліт з чорними, дрібними кульками на верхівці (спорангії із спорангієносцями). Ягоди робляться водянистими.
Збудниками чорної гнилі є сапрофітні зигоміцетні гриби порядку Mucorales. Під час вегетації вони утворюють рясне нестатеве спороношення у вигляді спорангіїв із спорангієспорами на спорангієносцях. За допомогою спорангієспор гриби поширюються повітряними течіями. Крім спорангієспор, вони формують темно-коричневі кулясті зигоспори, які добре переносять низькі зимові температури.
Посилений розвиток чорної гнилі спостерігається на механічно пошкоджених ягодах, що перегрілися, при температурі 28-32°С.
За розвитку гнилей ягоди повністю втрачають товарні якості. Іноді від гнилей гине до 50% урожаю.
Рекомендується відводити під суниці добре освітлені й провітрювані ділянки. Не можна допускати загущення насаджень.
Уникають сильного перезволоження рослин, дотримуючись норм поливу. Своєчасно збирають здорові ягоди. їх слід швидко охолодити й реалізувати. Збирають і видаляють з ділянки гнилі ягоди. Обприскування суниць фунгіцидами проти плямистостей ефективне і проти гнилей ягід.