Чорний бактеріоз, або бактеріальний опік

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Жито
Тип збудника: 
Бактерія
Збудник: 
Pseudomonas syringae pv.atrofaciens Young et al. (Ps. atrofaciens Stevens)
Хвороба зустрічається скрізь, але виявляється вогнищами. На листках, стеблах і колоскових лусочках з'являються темно-бурі плями, які часто вранці вкриваються дрібними жовтуватими крапельками, що при підсиханні перетворюються в коростинки. Уражене зерно біля основи темніє і зморщується.
Хворобу викликають бактерії Pseudomonas syringae pv.atrofaciens Young et al. (Ps. atrofaciens Stevens). Це дрібні, циліндричні, грамнегативні, рухомі палички, 0,6-0,8 х 1,0-2,5 мкм, з одним полярним джгутиком, спор не утворюють. Розвиваються бактерії при температурі 5-40°С (оптимум 25-30°С).
Основним джерелом інфекції є заражене насіння. Інколи бактерії до року зберігаються на рештках уражених рослин.
Чорний бактеріоз викликає передчасне усихання листків, колоскових лусочок, щуплість зерна і зниження схожості насіння. Стійких до хвороби сортів немає. При сильному розвитку чорного бактеріозу недобір урожаю може досягати 15-20% і більше.