Почорніння серцевини бульб

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Картопля
Тип збудника: 
Немає
Збудник: 
_
Дуже поширене захворювання. Виявляють при поздовжньому і поперечному розрізах бульб.
На початку ураження у м'якоті з'являються розпливчасті, жовтувато-сірі ділянки, які поступово стають жовтувато-бурими, бурими і, нарешті, чорними. Спочатку вони невеликі, але в міру розвитку захворювання можуть охоплювати понад половину бульби. Інколи у місцях пошкодження шкірки спостерігають потемніння. За інтенсивного ураження з побурілої м'якоті виділяються крапельки жовтуватої каламутної рідини, яка не містить мікроорганізмів.
Бульби, уражені почорнінням, втрачають товарні й смакові якості. При варінні картопля ще більше темніє, але не твердіє, як при ураженні залізистою плямистістю.
Серцевина бульб темніша внаслідок порушення ферментативних процесів за несприятливих умов зберігання картоплі при підвищеній температурі, нестачі кисню, нагромадженні вуглекислоти.
Не всі сорти однаково уражуються почорнінням серцевини внаслідок різної проникливості кисню крізь перидерму (шкірку) бульб. Щодо цього більш стійкі сорти Білоруська 3, Ласунак та ін.