6 постів / 0 нових
Останнє повідомлення
18 Травень, 2015 - 12:21 #1
Коментарі: 0
Україна, Харківська обл., м. Харків
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 12 місяців тому
Рейтинг: 10
Сидераты

Всем Привет. Осмелюсь создать тему "Сидераты". Кто пробывал? или использует их в полевом севообороте? От себя скажу много слышал и статьи читал и в университете твердили, вообщем много бла-бла, а практического применения в хозяйствах не сталкивался. Мне очень интересна эта тема тема по той причине, что цену на селитру мы все знаем, а навоза надо ещё поискать. Также понимаю чтобы Украина выращивала 100 млн. зерна( как кричат чиновники к 2020 году) надо хотя бы остановить реградацию почв нашей страны, и я надеюсь что практическое применение сидератов поможет решить эту проблему. Всем заранее спасибо.

18 Травень, 2015 - 23:35
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 6 років 9 місяців тому
Рейтинг: 11

Доброго дня !! Поділюся минулорічним досвідом посіву сидератів. На фото приорювання зеленої маси гірчиці. Орали у двадцятих числах вересня, гірчиця активно цвіла. Орали плугом лемкен 8+1. Якість оранки висока,глибина 27-30 см, приорювалось якісно, на поверхні залишків сидерату практично небуло це при тому що після посіву сидерату на протязі майже двох місяців опадів випало 10 мм. В цьому році на площі де була гірчиця на сидерати посіяли кукурудзу. Сьогодні обїжджав поля, ккукурудза у фазі другого листка, бур'яну фактично немає, та є місця - улоговини де більше вологи, то там активно вегетує мишій та осот. Падалиці гірчиці немає. Ще дещо про посів сидерату: одразу після обмолоту пшениці проводилили дискування важкою дисковою бороною і слідом за дисковою розкидали насіння гірчиці румом і прикатували котками КЗК - 6. Норма висіву гірчиці 20 кг/га. Проте, я б рекомендував спочатку розкидати насіння гірчиці по стерні і далі дискувати, чому??? На одному полі залишив трактористів самих, а вони щоб скоріше закінчити поле і вшитись додому розкинули гірчицю перед дисковою. Результат перевершив себе, сходи на 3 дні скоріше, краща схожість та густота, більша біомаса. Тож при розкиданні насіння перед дискуванням воно попадає у більш вологий грунт, і його більше більше потрапляє у товщу грунту ніж при закатковуванні посіву.  Вважаю що сидерати потрібно включати у сівозміну особливо з туперішніми цінами на мінеральнві добрива......Що до результатів врожайності і вливу сидератів на загальний результат буду тримати в курсі..

19 Травень, 2015 - 07:21 (Відповідь на #2)
Коментарі: 7
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 8 років 1 місяць тому
Рейтинг: 35

Доброго ранку (дня).

Те що сидеральні сівозміни краще впливають на врожайність, чистоту полів, структуру грунту і наєвність шкідників і болячок - це беззаперечно. Але в мене досвід дещо інший.

В 2012 й 2013 роках після збираня зернових теж сіяв гірчицю білу. Посів СЗшкою з нормою від 12 до 16кг/га (зараз вже точно не скажу)

В 2012му підгадував під дощик, а він обійшов стороною. Посів в стерню на глибину КУДИ ЗАЛІЗЕ. Гірчиця зійшла пізненько, що не можу сказати за амброзію. Передискував її.

В 2013му - все те саме. Тільки спочатку лущення. Сходи були гарні (на фото 30.07.13). Але потім як припекло - гірчиця від несподіванки почала цвісти... при висоті 15см!!!! Теж передискував.

В 2014му експериментів не проводив. 

19 Травень, 2015 - 15:30 (Відповідь на #3)
Коментарі: 0
Україна, Харківська обл., м. Харків
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 12 місяців тому
Рейтинг: 10

Добрый день!!! Большое  спасибо за практическую информацию, очень интересно и позновательно. Не часто встретиш агронома который включает в севооборот сидераты. Я в этом году обьехал Харьковскую обл., Север Донецкой обл. общался с фермерами, агрономами и что я слышу и вижу пшеница, подсолнечник, кукуруза, в лучшем случае + соя. Иван, а подскажите в каком регионе Украины находиться поле? что за горчица? я так понимаю вы первый год эксперементируете, поэтому с нетерпением буду ждать результатов по урожайности кукурузы.. 

19 Травень, 2015 - 15:36 (Відповідь на #4)
Коментарі: 0
Україна, Харківська обл., м. Харків
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 12 місяців тому
Рейтинг: 10

Спасибо за вашу практическую информацию. Скажите а почему именно горчица белая???? от себя скажу я мало имею практического опыта,  понимаю что посеять бобовые на сидерат дорого, поэтому я буду опираться на теорию. Давно читал статью в журнале "Зерно" про сидераты, так там было всё чётко расписано влияние разных культур на почву. Как смогу обязательно отсканирую и скину на форум. 

19 Травень, 2015 - 17:05 (Відповідь на #5)
Коментарі: 7
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 8 років 1 місяць тому
Рейтинг: 35

Так бистро набтрає масу тілки гірчиця (редька олійна і суріпка). Т.к. сидерат був на проміжному посіві - то бобові не розглядав навіть як альтернативу. В 2012му був сорт Талісман а в 2013му - Мрія. Господарство яке вирощує гірчицю - майже поруч. Ну і ціна товарного зерна і відповідно вартості посіву - не зрівняти з еспарцетом (люцерною) або гречкою.

П.С.: на сайті Зерно - є стаття. Шукати її не буду - хто захоче сам знайде. (сканувати не ма сенсу)

П.П.С.: зважаючи на те що в Івана експеримент вдався - теж цікаво яка віддача від цього.

Щоб додати коментар, увійдіть