3 постів / 0 нових
Останнє повідомлення
16 Грудень, 2015 - 18:00 #1
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 6 років 3 місяці тому
Рейтинг: 10
Глибина посіву озимої пшениці

Хто на яку глибину сіє озимину? В цьому році сіяли на 6 см, сходи були кращі і дружніші ніж на 3-4см. Рослини, які були посіяні на 3-4 см, закущились на 4-5 днів раніше, але коренева система майже у 2 рази гірше розвинута.З правої сторони посів на 6 см.

 
 

18 Січень, 2016 - 17:06
Коментарі: 11
Україна, Полтавська обл.
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 5 років 2 тижні тому
Рейтинг: 87

Сіяли в сухе по нулю після сої.

Також ламав голову яку глибину вибрати, перші дві запрвки сівалки посіяв на 2-3 см, якби розраховуючи на те, що коли підуть дощі то вона швидще зійде з такої глибини. Але потім добавили тиску на сівалці і заглибили на 4-6 см, бо попереджували досвідченні агрономи, що при посіві на малу глибину весною буде "випирання" кореневої системи.

В результаті, процитую свій пост  #400 з теми про озиму пшеницю:

Як я вже ранівше тут говорив, посів 7-8 жовтня, але фактично зерно зволожилось та почало проростати 10 листопада.
Деякі ділянки, а вірніше латки, на полі все ж таки почали сходити 23-24 листопада, через два тижні після дощів, я думаю, що на момент дощів 9-11 листопада, це зерно вже не було у стані спокою, а почало помаленьку проростати за рахунок вологи, яка до нього підтягнулась після нічних морозів.

Інше зерно проросло, але до поверхні ще недобралось, місцями під верхом вже сидить, а місцями 2-3 см залишилось.

Сіяв на глибину близько 5 см., але починав сівбу з глибини 2-3 см, так там взагалі сходів майже нема.

Далі, в двадцятих числах грудня, пшениця все ж таки зійшла, і візуально краще на тих ділянках де більша глибина.

Фото від 26 грудня:

 

 

21 Січень, 2016 - 18:16
Коментарі: 1
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 10 місяців тому
Рейтинг: 16

Щодо глибини посіву оз. пшениці, то є регламентована норма - це 4-5 см. Але враховуючи, кліматичні зміни, погодні умови, типи грунтів, підготовку площі під посів, потрібно уміти самому правильно зорієнтуватись на яку оптимальну глибину сіяти. Отже, якщо ви сієте на глибину 3-4 см із надією на дощ, то це не є вихід, тому, що потрапляння вологи на таку глибину є критичною, через те, що верхній шар грунту може як швидко промокнути на незначну глибину, також так швидко і випаруватись спровокувавши при цьому слабкі сходи, яким важко утворити здоровий вузол кущення і вторинну кореневу систему. Коли ви сієте на глибину 5-6 см, є ймовірність дочекатись опадів, краще навіть незійшовшому насінні. А при опадах отримати, якщо волога дістала зернини, кращий контакт насіння із вологою на прикочених посівах.

 У цьому році при посушливій осені, важливу роль у нерівномірності сходів, відіграли різкі заморозки, у нас сягали (Черкаська область), до  -10*С. Волога, яка і була збережена, завдяки правильній агротехнології, була витягнута на поверхню грунту, але для сходів і росту рослин не могла бути сприятливою через низькі температури грунту. На рослинах були відмічені 3-4 холодові перетинки, що відповідає кратності попадання перших 1-2 листків під заморозки. Отже головна задача зберегти, не втратити вологу і висіяти зерно на всій площі на однакову, рівномірну і правильно підібрану глибину, Буває так, що є окремі ділянки у полях із легшими типами грунтів і зерно висівається там на більшу глибину, при цьому сходить довго. витягується стебельце і втрачається енергія росту, кущення.

Щоб додати коментар, увійдіть