Борошняний хрущак

Російська назва: 
Мучной хрущак
Латинська назва: 
Tenebrio molitor
 
Поширений повсюдно. Жуки і личинки пошкоджують борошно, крупу, висівки, а також зерно, сухарі, макаронні вироби.
Жук завдовжки 12 – 16 мм, чорнобурий, з жирним блиском; надкрила з поздовжніми бородавками, утвореними рядами неглибоких цяток, вусики короткі, слабко потовщені до верхівки; передньоспинка значно ширша за свою довжину. Яйце 1,7 – 1,8 мм, молочнобіле, овальне, блискуче. Личинка — 25 – 30 мм, жовта; передні ноги довші від середніх і задніх; вершина дев’ятого сегмента черевця з двома зближеними шипами, загнутими вгору, по боках яких знаходиться по два маленьких шипики. Личинка борошняного хрущака відома як «борошняний хробак», розводиться на корм рибі й птиці. Лялечка завдовжки 16 – 18 мм, жовтувата, із чотирикутними гребенеподібними придатками з боків черевних сегментів і двома рогоподібними виростами на кінці тіла.
Зимують личинки в неопалюваних складських приміщеннях або в природних умовах. Заляльковуються навесні за дощатими обшивками, у щілинах, швах мішків та інших затишних місцях. Розвиток лялечки триває від 6 до 47 діб залежно від температури. Жуки з’являються пізньої весни або на початку літа. Ведуть прихований спосіб життя й активні вночі. У масовій кількості збираються на світло. У неопалюваних приміщеннях розвивається одне покоління, в опалюваних — неповних два. Самки відкладають яйця по одному або групами, приклеюючи їх на продукти, тару, стіни. Одна самка за добу може відкласти до 40, а упродовж життя — до 550 яєць.
Личинки за сприятливих умов линяють до 15 разів, а в разі нестачі корму — до 31 разу. Розвиток їх за сприятливих умов триває близько року, за несприятливих — до двох років. Личинки стійкі до коливань температури: при –5 °С гинуть упродовж 75 – 80 діб, при –10 °С — через місяць, а за температури понад +50 °С гинуть упродовж години. Під впливом прямих сонячних променів гинуть упродовж 10 хвилин.
Чисельність хрущака певною мірою знижує хижий кліщ Caloglyphus mycophagus Megn.
Заходи захисту. Очищення місць тимчасового зберігання зерна та його первинної обробки, машин і механізмів. Ретельна обробка зерносховищ, складських приміщень і тари, витримування режиму зберігання зерна і зернопродуктів. Винищувальні заходи включають механічні, фізичні й хімічні. Механічні заходи полягають в очищенні зерна на зерноочисних машинах. Фізичні складаються із сушіння зерна, круп та інших зернопродуктів на сушарках, охолодження і проморожування зерна та круп активним і пасивним способами, сушіння зерна на сонці, а також застосування йонізуючих випромінювань для обробки зерна і продуктів. Хімічні заходи боротьби полягають у дезінсекції зерна, продуктів і складських приміщень хімічними препаратами шляхом газації, пасивної чи активної фумігації.