1. Значення, походження та поширення сафлору

Значення
Сафлор вирощують переважно як олійну культуру. Він добре росте у посушливих умовах, замінюючи там соняшник. Вміст олії в насінні 25-37%, білка - до 12%. Олія добута з ядер насіння за смаковими якостями не поступається соняшнику, її використовують для харчування. Олія, добута ;s цілого насіння гірка на смак, ЇЇ використовують для виробництва оліфи, білої фарби, мила, лінолеуму. Макуху в невеликих кількостях згодовують тваринам. У 100 кг її міститься 55 к.о. З квіток сафлору добувають жовтий барвник картамін, який використовують при виробництві килимів, а також в кулінарії.
 
Історія і поширення
Це дуже давня культура, яку вирощували в Азії і Африці. В Україні його почали вирощувати з другої половини XVIII ст. Малопоширений, в основному в південних посушливих районах. Середня врожайність насіння 10-12 ц/га, за сприятливих умов - до 20 ц/га.
В Європі поширений в Іспанії. В посушливих умовах Андалузії вирощують на площі до 50 тис. га.