Шкідливі організми кукурудзи та захист від них

Кукурудза належить до найпоширеніших культур у світовому землеробстві. Серед вирощуваних рослин вона посідає перше місце за валовим збором зерна і друге — за посівними площами, поступаючись лише пшениці. Сьогодні кукурудза — одна з головних зернових культур в Україні і в усьому світі. Вона дозволяє стабільно отримувати добрі прибутки, тому площі під нею постійно зростають.<!--break-->
 
Якщо 2000 року в Україні кукурудза на зерно займала близько 1,4 млн га, то 2015-го її вирощували вже на майже 4,2 млн га, а надалі слід іще очікувати на невелике збільшення посівних площ.
 
Зростають не тільки обсяги вирощування, а й урожайність кукурудзи, до того ж, темпи врожайності перевершили темпи площ вирощування, що свідчить про гостру актуальність інтенсифікації виробництва.
 
Сучасні технології вирощування кукурудзи на зерно ще не досягли такого рівня, який забезпечив би повноцінне використання потенціалу цієї культури. У виробництві кукурудзи ще є численні негаразди агротехнологічного й організаційного характеру. Окремо треба згадати вплив шкодочинних об’єктів, які відіграють не останню роль у процесі боротьби за максимальні врожаї.
 
Розвиток рослини кукурудзи від проростання насіння до повної стиглості зерна проходить під тиском фітопатогенної мікрофлори — грибків, бактерій, вірусів, мікоплазм, які є невід’ємною частиною будь-якого агроценозу. Одні з цих збудників хвороб уражують тільки кукурудзу, інші мають широке коло рослин-живителів і паразитують на колосових, зернобобових та соняшнику, накопичуючись на полях навіть при дотриманні сівозмін. Рівень поширеності і шкідливості хвороб визначають багато чинників, серед яких чи не найважливіший погодні умови, які можуть сприяти або перешкоджати реалізації і поширенню інфекції.
 
Чималу небезпеку для насіння, яке проростає, і сходів кукурудзи, особливо в північній частині України, становлять цвілеві гриби (Penicillium Link., AspergillusMich., Botrytis Mich., Mucor Mich., AlternariaNess., Cladosporium Link., TrichotheciumLink.) і фузарії (Fusarium Link.,), які дуже поширені в природі і здатні колонізувати органи багатьох культурних рослин. Дуже шкідливі для кукурудзи сажкові хвороби — летюча (Sphacelotheca reiliana (Kuhn) G.P. Clinton) і пухирчаста (Ustilago zeae (Beckm.) Unger). Летюча сажка традиційно завдавала найбільшої шкоди в південних регіонах, однак унаслідок збільшення посівних площ і спеціалізації господарств на вирощуванні кукурудзи виникла потреба запровадити монокультуру в центральних, західних і північних областях, відтак, ареал шкодочинності цієї хвороби розширився на північ і захід України. Головним захисним заходом від цих хвороб, крім генетичного (виведення і вирощування стійких гібридів), залишається протруювання насіння фунгіцидним протруйником http://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/technology/5750-shkidlyvi-organizmy-kukurudzy-ta-zakhyst-vid-nykh-tsarytsi-poliv.html