Все про довідки: види, форми та заповнення

Як правило, бухгалтер на підприємстві має бути «універсальним солдатом»: не лише вміти вчасно зробити розрахунки, внести записи на правильні рахунки бухгалтерського обліку й звести баланс, а деколи й безпосередньо взаємодіяти з працівниками різних підрозділів підприємства. Так, це стосується заробітної плати та довідок про доходи. Працівники, в тому числі й колишні, за різних причин можуть звертатися у відділ бухгалтерії підприємства з проханням видати їм довідку за будь-який період. Підприємство зобов’язане у відповідний термін це зробити. Тож яких видів та форм бувають довідки? Які відомості повинні бути відображені? Чи існує відповідальність за невидачу чи неправильно заповнену довідку?

 

Єдиної форми довідки про заробітну плату і трудову діяльність немає, але існують такі форми довідок, які можна характеризувати залежно від органу та цілей їх надання. Як правило, працівник повідомляє для якої мети йому необхідна довідка. Для наглядного прикладу наведемо далі офіційно затверджені довідки з місця роботи.
 
Офіційно затверджені форми довідок:
 
1. Для соцстрахівських виплат (додаток 2-6 до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого Постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 ) (далі — Порядок № 1266).
 
2. Для нарахування та перерахунку пенсій:
 
  • у загальному випадку (за період страхового стажу з 01.07.2000 р.) (У додатку 1 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1) (далі — Порядок № 22-1);
  • науковим та науково-педагогічним працівникам (у додатках 1-5 до Переліку подання документів, необхідних для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» 06.04.2011 р. № 10-3);
  • державним службовцям (у постановах правління ПФУ від 04.09.2013 р. № 15-1 та від 14.02.2011 р. № 5-1);
 
3. Для призначення житлових субсидій (у наказі Мінпраці «Про затвердження форми Довідки про доходи» від 27.08.2004 р. № 192) (далі — Наказ № 192)
 
Обов’язкові реквізити всіх форм довідок

 

У випадку, коли працівник прийшов з вимогою надання йому довідки для мети, що не зазначається в жодній із вищезазначених довідок, то йому необхідно надати довідку довільної форми. У ній повинні бути вказані такі обов’язкові реквізити:
 
  • найменування установи й код ЄДРПОУ;
  • адреса установи;
  • вихідний номер та дата видачі довідки;
  • прізвище, ім’я, по батькові, серія та номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • посада працівника або посада, яку працівник обіймає;
  • період роботи працівника в установі;
  • нарахована заробітна плата (за рік (роки), за місяцями), утримані ЄСВ, ПДФО, військовий збір;
  • підписи керівника установи, її головного бухгалтера.
 
Особи, які складають та підписують довідки
Щодо складання довідки. Щоб уникнути непорозумінь між відділом бухгалтерії та відділом кадрів, бажано наказом або ж розпорядженням керівника підприємства визначити структурний підрозділ, що повинен складати довідку про заробітну плату, а також відділ, який повинен видавати фізичним особам таку довідку.
 
За який період видаються довідки
Довідка про заробітну плату (дохід) може бути видана за будь-який період, необхідний працівникові, як правило, 6 місяців до дати вимоги. Однак часовий проміжок може бути різний, залежно від мети, для якої необхідна довідка. Детальніше: http://agro-business.com.ua/pytannia-bukhgalteriii/2613-vse-pro-dovidky-vydy-formy-ta-zapovnennia.html