Карбамідо-аміачна суміш КАС - колір, запах, корозійні властивості

Популярність і переваги КАС:

Популярність КАС обумовлена ​​можливістю комбінування (змішування) з іншими добривами, засобами захисту рослин та мікроелементами, що дозволяє скоротити витрати на їх внесення. Карбамідо-аміачна суміш має найвищий вміст азоту серед всіх рідких добрив і є відмінним продуктом для фертигації.

КАС є більш безпечним добривом в порівнянні з безводним аміаком або аміачною селітрою, а також практично не містить вільного аміаку, що виключає втрати азоту при навантаженні-вивантаженні, транспортуванні, зберіганні і внесенні добрива в грунт. Крім перерахованого вище КАС, на відміну від інших видів азотних добрив, містить три форми азоту: амідний азот, амонійний азот і нітратний азот. І як наслідок при застосуванні даного добрива забезпечується більш стабільне і тривале живлення рослин азотом.

Спосіб отримання КАС - коротко:

Суть методу отримання рідкого азотного добрива - КАС полягає в змішуванні 90% -го водного розчину аміачної селітри і 70% -го водного розчину карбаміду при високих температурах. Надлишковий аміак, який утворюється при виробництві КАС, нейтралізують введенням в розчин азотної кислоти.

Корозійність КАС:

Тим не менш, важливо розуміти, що КАС може викликати корозію більшості металевих поверхонь. Використання КАС може привести до серйозного пошкодження насосів, трубопроводів, резервуарів, цистерн і сільськогосподарської техніки. І як наслідок до додаткових фінансових витрат з їх очищення від корозії, ремонту або навіть заміни.

З компонентів, що входять до складу КАС (сечовина, нітрат амонію, вода і невелика кількість аміаку), найбільш корозійним компонентом є нітрат амонію.

Мінімізація корозійного ефекту КАС:

- Інгібітор корозії

Для зниження корозійного ефекту, на останній стадії виробництва КАС, відбувається інгібування отриманого розчину.

Як інгібітор корозії можуть використовуватися некондиційний розчин амофосу, діамофос, ортофосфорна кислота або розчини її солей, рідкі комплексні добрива РКД, поліфосфати або інші, дозволені для використання в сільському господарстві, інгібітори.

- Надлишковий аміак

Окрім цього корозійний ефект КАС буферизується невеликою кількістю надлишкового аміаку, - на практиці це від 0,01% до 0,20%. Як це можливо якщо для отримання КАС надлишковий аміак нейтралізують введенням азотної кислоти в утворений розчин КАС або перед змішуванням компонентів ???

Варіант 1: кількісні показники надлишкового аміаку в розчині КАС регулюються технологічним процесом при виробництві продукту.

Варіант 2: надлишковий аміак може утворюватися внаслідок додавання в КАС водного аміаку (0,5%, що становить близько 0,12% в перерахунку на безводний аміак).

Навіщо і наскільки доцільно залишати або додавати аміак в розчин КАС при тому, що сам аміак не є інгібітором корозії ???

Відповідь - так, доцільно. Додавання аміаку в таких малих кількостях практично не впливає на вартість КАС. Але без цієї невеликої кількості надлишкового аміаку кислотність КАС підвищиться, внаслідок чого значно знизиться рентабельність застосування інгібітору корозії.

В даний час аміак часто застосовують спільно з інгібіторами корозії. Аміак додається для підвищення рН до певного значення, після чого додатковий захист забезпечується інгібітором. Правильна комбінація аміаку і інгібіторів дає максимальну ступінь захисту при мінімальній вартості.

Запах КАС, яким він повинен бути ???

Деякі покупці надають перевагу КАС з різким аміачним запахом, так як тільки такий КАС вони вважають «справжнім».

Інші - навпаки категорично проти різкого аміачного запаху в продукті - скарги від населення, при близькому знаходженні полів від населених пунктів, на наявність специфічного аміачного запаху під час застосування КАС. Крім цього високий рівень аміаку може становити небезпеку для персоналу, що бере участь при навантаженні і розвантаженні КАС. Наскільки це актуально - вирішувати кожному сільгоспвиробнику.

Хто правий і який же все таки «аромат» повинен мати КАС ???

Що б відповісти на це питання розглянемо для початку дані про запах КАС-32, що зазначені в технічній документації деяких виробників (продавців) даного добрива:

- «Yara», Канада - практично не виявляється запаху аміаку,

- «Simplot», США - без запаху, може бути присутній запах аміаку,

- «Sylvite Group», США - без запаху або слабкий аміачний запах,

- «Achema», Литва - може відчуватися легкий аміачний запах,

- «Koch Fertilizer», Швейцарія - слабкий аміачний запах,

- «Азот», Україна - без запаху або слабкий запах аміаку.

Як бачимо дані вищеперелічених виробників практично ідентичні. У жодного з них в документації не зазначено про наявність у КАС різкого аміачного запаху - аміачний запах як максимум може бути всього лише слабким.

Важливо: деякі гербіциди та інші продукти, що використовуються в суміші з КАС чутливі до наявності занадто великої кількості аміаку. Їх використання доцільне доти, доки аміак залишається в КАС на адекватному рівні.

Колір КАС, яким повинен бути він ???

Знову ж розглянемо дані виробників (продавців) на прикладі КАС-32:

- «Yara», Канада - від прозорого до прозоро-зеленого,

- «Simplot», США - безбарвний, синюватий або зеленуватий,

- «Sylvite Group», США - від прозорого до зеленуватого,

- «Achema», Литва - безбарвний або з коричневим відтінком,

- «Koch Fertilizer», Швейцарія - безбарвний,

- «Акрон», РФ - безбарвна або злегка забарвлена ​​рідина з відтінками сірого, оранжевого, жовтого і рожевого кольорів,

- «Гродно Азот», РБ - безбарвна або злегка забарвлена ​​рідина,

- «Єврохім», РФ - безбарвна або злегка забарвлена ​​рідина,

- «Азот», Україна - безбарвна або злегка забарвлена ​​рідина.

Висновок за вказаними виробниками: КАС - безбарвна або злегка забарвлена ​​рідина. Наявність відтінків - чистота технологічного процесу при виробництві КАС, додаткові складові, які дають відтінок кольору при виробництві добрива (напр. інгібітор).

Зберігання КАС:

Добрива рідкі азотні КАС в ємностях з вуглецевої або легованої сталі повинні зберігатися з щільно закритими люками.

Чим герметичніше ємність для зберігання, тим менше з часом будуть проявлятися корозійні властивості КАС. У разі негерметичного зберігання поступово зменшуватиметься кількість надлишкового аміаку в продукті - відбудеться зниження pH розчину КАС - інгібітор корозії, що знаходиться в складі карбамідо-аміачної суміші, при низькій pH КАС, не зможе забезпечити повноцінний захист металевої ємності в якій зберігається добриво - і як наслідок відбудеться корозія резервуара.

Вимоги до герметичності при зберіганні КАС повинні виконуватися і за умов зберігання в пластикових, еластичних (м'яких) резервуарах щоб мінімізувати ризики щодо збільшення корозійних властивостей КАС і подальшого пошкодження обладнання та техніки, які будуть застосовані при внесенні добрива.