Дотримання правильної технології вирощування озимих культур практично гарантує реалізацію потенціалу рослини, який закладений самою матінкою-природою. Але, є одна дуже суттєва перепона на шляху до високих стабільних врожаїв – непередбачувані погодні умови. Вирощування озимих культур досить суттєво відрізняється від ярих, і основною відмінністю є тривалий період анабіозу, тобто часу припинення вегетації, який відбувається зимою. Враховуючи кліматичні умови, зима, цілком зрозуміло стає часом найбільшого ризику зазнати втрат врожаю. Якщо рослина увійшла в цей період не достатньою підготовленою, а на вулиці морози і практично відсутній сніг, аграріям залишається лише чекати біди.

Аби вирощування озимих культур було продуктивним та давало очікуваний результат, ще восени треба звернути особливу увагу на такі фактори:

  1. Профілактика хвороб, та мінімізація ризику їх виникнення
  2. Підвищення зимостійкості рослин
  3. Забезпечення сприятливих умов для розвитку кореневої системи
  4. Забезпечення рослин комплексом усіх необхідних поживних речовин

Давайте більш детально розглянемо кожен з вище зазначених чинників. Отже, головна зброя у боротьбі з хворобами та шкідниками – дотримання всім відомих базових рекомендацій агрономії. Правильна сівозміна, маневрування строками посіву залежно від кліматичних умов, попередника, сорту та наявних шкідників. Пізніші строки сівби є пагубними для розвитку шкідників та хвороб, але тут важливо не «проспати», адже рослина може попросту не встигнути ввійти у зиму. 

Для підвищення зимостійкості рослин використовується загартування. Воно допомагає ще восени накопичувати в рослині солідний запас цукрів, рослина починає більш економно використовувати поживні речовини. Важливо пам’ятати, що головний ворог зимостійкості рослин – застій води, як восени, так і зимою, так і навесні. Хорошим засобом підвищення зимостійкості озимих культур є стимулятори росту.

Забезпечення розвитку кореневої системи та збагачення комплексом необхідних поживних елементів також досягається завдяки використанню стимуляторів росту. Інститут живлення рослин у своїй практиці використовує препарат на гуміновій основі «Гідрогумін». «Гідрогумін» належить до групи натуральних енергенів з чітко вираженими властивостями стимулятора росту, імуномодулятора, антидота, біорегулятора та адаптогена. Технологія виготовлення забезпечує екстакцію високоактивного гуманно-фульватного комплексу з набором біологічно активних сполук: ферменти, вітаміни, фітогормони, антибіотики, амінокислоти. «Гідрогумін» єдиний з гумінових препаратів, який поєднує гумати калію, гумати натрію, що забезпечує високу біологічну активність відносно рослин та мікроорганізмів.

Детальнішу інформацію, з результатами дослідних аналізів читайте на нашому сайті pni.com.ua