Захистити врожай від погодних сюрпризів

Займатися вирощуванням сільськогосподарської продукції стає дедалі складніше. До всіх економічних негараздів додалися ще й погодні. І хто з нас не відчував на собі наслідків кліматичних перипетій?

На сьогоднішній день дуже важко однозначно сказати, хто ж завдає більшої шкоди врожаям: бур’яни, шкідники чи хвороби, чи може клімат? Саме його непередбачуваність створює ситуацію, у якій сільгоспвиробники під час формування врожаю нерідко змушені покладатися на щасливий випадок. Натомість агрономам аби захистити рожай потім доводиться рятувати й без того не ідеальні рослини від нескінченних атак, щедро засипаючи їх великою кількістю хімікатів.

Найкращий засіб захистити врожай від несприятливої дії клімату – використовувати силу природи, яка знаходиться у самій рослині. І спочатку треба потурбуватися, щоб зернина дала могутній проросток і підтримати «немовля» у перші дні життя. Силу рослинам дають поживні речовини, проте імунітет паростків формує вплив мікроелементів. Якщо задовольнити вище перелічені потреби пагонів – можна переконатися, яка сила прихована у цьому природному матеріалі. Щоб підтримати імунну систему рослин, наші спеціалісти рекомендують використовувати органічний стимулятор росту Гідрогумін.

Дослідження, проведені провідними науково-дослідними установами республіки Білорусь, Росії, Литви, Польщі, України довели, що обробка насіння озимої пшениці стимуляторами росту просто необхідна. Польова схожість насіння, порівняно з контролем, підвищувалась на 7,2% (середнє по 67 дослідах). На всіх варіантах, що досліджувалися, озима пшениця розвивалася дещо інтенсивніше, про що свідчать показники замірів росту кореневої системи та рівень кущіння.

Відомо, що для отримання високої врожайності одним із важливих факторів є густота стеблостою. Домогтися цього можна двома шляхами: регулюванням норми висіву або використанням сортів, яким властива висока інтенсивність кущення. Проте і у тому, і в іншому випадку інтенсивне кущення вимагає більше поживних речовин. Їх ефективному засвоєнню із ґрунту сприяє саме мікроелементна база, якою володіє Гідрогумін. Висока концентрація цукрів у клітинах рослин, насіння яких було оброблене стимуляторами, покращувала їх зимівлю.

Потенціал врожайності рослин програмується саме силою розвитку вузла кущення, адже в ньому закладаються усі складові майбутньої рослини. Достатній запас енергетичних та активних речовин (цукрів) підвищує стійкість посівів до несприятливих умов під час зимівлі та забезпечує подальший ріст та розвиток рослини.

Запас цукрів у вузлі кущення після відновлення весняної вегетації на ділянках де було використаноГідрогумін був вищим на 12,6-8,5%, а витрати поживних речовин рослинами в зимовий період були меншими на 11,2-9,3% відносно контролю та стимуляторів, що належать до інших груп. По відновленню ранньовесняної вегетації, рослини з низьким вмістом цукрів у вузлі кущення не здатні генерувати нові тканини та органи, що призводить до відставання з розвитком вторинної кореневої системи, послаблення весняного кущення, малої кількості колосків у колосі, зернин та їх низької маси. Відомо, що підвищений вміст цукрів у ранньовесняний період дає можливість рослинам не лише швидше відновитися, але й спричиняє прискорення біохімічних процесів в клітинах, що ефективно впливає на розвиток вторинної кореневої системи та формування елементів продуктивності колоса.

Більше цікавої інформації на сайті Інституту живлення рослин pni.com.ua