Вирішення питання живлення сіркою та магнієм с/г культур
 
В умoвax iнтeнcивнoгo зeмлeрoбcтвa oдним iз нaйвaжливiшиx фaктoрiв, щo лiмiтують вeличину врoжaю, є дeфiцит в ґрунтax дocтупниx eлeмeнтiв живлення. Провівши глибокий аналіз, спеціалісти агропромислового розвитку країни дійшли висновку, що одним із таких лімітуючих елементів врожайності культур може бути відсутність в ґрунті достатньої кількості сірки. Однією із причин такого рішення є збільшення в останні роки у сівозміні культур, більш вибагливих до сірки (ріпак, капуста, цибуля, зернобобові, коренеплоди); ріст врожаю основних польових культур, а з ним і винос мінеральних елементів живлення в тому числі і сірки. На іншу думку, це пов’язано із суттєвими змінами в органо-мінеральному живленні рослин: різко скоротилося застосування сірковмісних добрив, а саме суперфосфату, сульфату калію, калімагнезію, сульфату магнію, порівняно із широко набутим в останні роки використанням висококонцентрованих добрив (амофос, хлористий калій), які не містять в своєму складі сірки.
Сірка - один із найважливіших макроелементів, без якого не можливе життя рослин. За рівнем засвоєння рослинами вона посідає четверте місце після азоту, калію і фосфору. Сірка бере активну участь в азотному та білковому обмінних процесах та є одним з основних складових елементів рослинного білка, оскільки низка амінокислот (цистеїн, метіонін, цистит) є сірковмісними. Цей елемент також відіграє важливу роль у складі деяких вітамінів (В1 і Н), поліпшує фіксацію азоту з атмосфери, підвищує стійкість культур до хвороб і шкідників.
Враховуючи значний винос сірки в останні роки врожаєм с/г культур, для підтримання позитивного балансу цього елементу у ґрунті необхідно щорічно вносити сірчані добрива. Серед джерел сірки найбільш поширеними на Україні є добрива: сульфат амонію, сульфат калію, сульфат магнію, та різні тукосуміші з різним її вмістом. Як свідчить статистика, багато сільгоспвиробників віддають перевагу сульфату амонію, який містить сірку в вигляді окислу 24%. Як правило, його вносять в нормі 100-200 кг/га., що робить його в такій кількості шкідливим для багатьох грунтів з рН від 6 та нижче, оскільки сульфат амонію є фізіологічно кислим добривом.
На перевагу сульфату амонію та іншим сірковмісним добривам, існує більш концентроване сірчане добриво сульфат магнію від виробника: хімічне підприємство «Альвернія», м. Олькуш, Польща. Дане добриво випускається у вигляді гранул та водорозчинних кристалів, що містять 35 і 30% сірки та відповідно 17 і 16% магнію. Гранульована форма добрива застосовується для внесення в ґрунт: в основне, або в рядок при посіві, кристалічна - для позакореневого підживлення рослин.
Приведені дані говорять, що вибір сірковмісних добрив на ринку України є. І дбаючи про високі врожаї не менш важливо отримувати і високу якість товарної продукції, яка значно залежить і від якості добрива. Слід відмітити, що останнім часом товарний ринок України переповнений сульфатом магнію – але не завжди це добриво є якісним та відповідає європейським стандартам. Тому, хочеться наголосити: думайте, агрономи, думайте!
Tags: