Додавання біоетанолу до бензину не суперечить енергетичному законодавству Європи

Розроблений Міністерством енергетики та вугільної промисловості України законопроект про поетапне додавання біоетанолу до бензину відповідає вимогам європейського енергетичного законодавства і направлений на зниження залежності України від імпортних енергоносіїв, а також завантаження вітчизняних підприємств агропромислового комплексу. Про це на брифінгу в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України заявив заступник директора департаменту з питань нафтової, газової, торф’яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Костянтин Бородін.

«Україна вступила до Європейського Енергетичного співтовариства і відповідні нормативні документи з енергетики набули для нас обов’язкового характеру. В цілому Євросоюз вимагає, щоб до 2020 року мінімум 10% моторного палива мало біологічний, відновлюваний характер. Для нас важливо відповідати європейським стандартам», - сказав Костянтин Бородін.

Європейські норми, зокрема директиви Європейської Комісії 2003/30/EC та 2009/29/EC передбачають доведення частки відновлюваних енергоресурсів у транспортному секторі до 10% до 2020 року. Попередня директива (2003/30/EC) вимагала довести частку альтернативних палив у споживанні транспортом до 5,75% до кінця 2010. Сьогодні Україна наздоганяє своїх європейських партнерів у реалізації стандартів ЄС.

Заступник директора департаменту Міненерговугілля наголосив, що запровадження біоетанолу на ринок моторних палив сприятиме підвищенню енергетичної незалежності України за рахунок заміщення імпортної нафти і нафтопродуктів вітчизняним біоетанолом.

«Це питання енергетичної безпеки і зниження енергетичної залежності України. Норми законопроекту передбачають, що вже в 2014 році відбудеться заміна 5% бензину, який споживається в Україні, на продукти біологічного походження. У цифрах це 225 тис. тонн бензинів, в нафтовому еквіваленті – це 400-500 тис. тонн, тобто до півмільйона тонн нафти ми замінимо біоетанолом», - сказав Костянтин Бородін.

Представник Міненерговугілля зазначив, що впровадження біоетанолу на ринок також дозволить дозавантажити потужності вітчизняного агропромислового комплексу.

«Потужності спиртової галузі задіяні в межах 40%, тому додавання біоетанолу до бензину дозволить цю галузь дозавантажити. Міненерговугілля перебуває в активному діалозі з Міністерством аграрної політики, в якому розраховують модернізувати і дозавантажити понад 10 спиртових підприємств і збільшити у цілому завантаження спиртових заводів до рівня 70% і більше», - сказав Костянтин Бородін.

При цьому він акцентував, що впровадження біоетанолу на ринок відбуватиметься поступово.

«Впровадження відбувається в м’якому, стимулюючому режимі. В 2013 році наявність 5% біоетанолу в бензинах матиме рекомендаційний характер. Уряд має намір стимулювати це за рахунок різних ставок акцизного податку: якщо вимога або рекомендація щодо 5% виконується – акцизний податок буде дещо меншим, якщо не виконується – більшим», - зазначив заступник директора Департаменту.

Костянтин Бородін наголосив, що додавання до 10% біоетанолу до бензину не потребує переобладнання двигунів автомобілів, про що свідчить і європейський досвід.

«Практично всі країни Європейського союзу вже мають біокомпоненти в складі своїх моторних палив. Лідерами цього процесу в Європі є Німеччина і Франція. У Франції досвід додавання біоетанолу до бензину існує понад 5 років. Всі французькі машини їздять на бензинах з додаванням біоетанолу і двигуни не переробляються», - сказав Костянтин Бородін.

Він також зазначив, що бензин з додавання біоетанолу залишиться підакцизним товаром і контроль Податкової адміністрації за його виготовленням та розповсюдженням сприятиме покращенню ситуації з якістю пального на автозаправних станціях.

Костянтин Бородін додав, що законопроект пройшов первинне узгодження з учасниками ринку, а спеціально створена робоча група виявила повну підтримку цієї ініціативи серед найбільших учасників ринку.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підготувало законопроект про поетапне додавання біоетанолу до бензину, що виробляється та реалізується на території України.

Законопроектом передбачається, що додавання 5% біоетанолу до бензину буде рекомендовано з 2013 року, а обов’язкове додавання біоетанолу передбачається у 2014 – 2015 роках. Також пропонується, що з 2016 року обов’язковий вміст біоетанолу в моторних бензинах становитиме не менш як 7 %.

Метою ухвалення цього законопроекту є створення сприятливих умов для розвитку виробництва та споживання альтернативних видів палива на території України, розвитку ринку моторних палив та посилення енергетичної незалежності України.

джерело: Урядовий портал

Tags: