«Заслужений пенсіонєр…»
Розпочну нову серію інформативних казочок “БіБіCі”, що з перекладу : «бабуля бабульці сказала…» Довіряти написаному не обов’язково. Просто, люди кажуть…

Зернові культури - невід’ємна частина сівозміни кожного господарства. Щороку на полях України ми бачимо як колосяться хліба, але не завжди досягнеш гарних врожаїв без певних елементів системи захисту. Все більшу загрозу становлять сажкові хвороби і кореневі гнилі, що агресивніше проявляють себе в посівах сільськогосподарських культур. Товаровиробники змушені використовувати фунгіциди. Але зустрічаються і ті люди, які мають агрономічний стаж , проте з певних причин не хочуть змінювати своє відношення до ефективності сучасних продуктів. Тому впродовж останніх років застосовують «класичні» препарати при захисті польових культур. «Класичними» вони стали тому, що мають малу собівартість і відповідно з року в рік використовуються у системах захисту. За рахунок цього ми отримали стійкість збудників до діючої речовини певної групи фунгіцидів. Як наслідок – низька ефективність препарату.
На порозі весна і сьогодні ми поговоримо про карбендазим. Його захисна і терапевтична системна дія як фунгіцида може бути спрямована на широкий діапазон хвороб, в тому числі Septoria, Fusarium і Sclerotina. Чи насправді це так?
Розглянемо позитивні та негативні сторони застосування карбендазиму в посівах сільськогосподарських культур. Зареєстрований на зернових проти кореневих гнилей, снігової плісняви, септоріозу, борошнистої роси. Звучить непогано, тим паче ціна обробки 1 га ним невисока. Турбує лише питання ефективності.
Весна, молоді посіви, строкатість температурного режиму і звичайно- снігова пліснява (Fusarium nivale). Ефективність карбендазину в таких умовах буде близько 5-7 днів, хоча раніше він працював і краще. Інша картина- літня пора, вносимо карбендазим на соняшнику. Маємо непоганий результат. Ефективність в таких умовах буде близько 10 днів (20днів захисту при двократному обробітку, а це доволі непогано). Малотоксичний і досить швидко розкладається в ґрунті, близько 10 днів (в деяких випадках до трьох місяців). З точки зору екології- це ще один плюс. Може бути похідною інших діючих речовин, як приклад, тіофанат-метилу вартість якого в три рази вища, але й працює він в три рази довще. Тож вирішувати кожен має сам на скільки раціонально і економічно доцільно використовувати препарати на основі карбендазиму в посівах зернових колосових культур. Незаперечним фактом лишається те, що діюча речовина працює, але все ваще і ваще стає цій формулі боротися проти молодих штамів збудників хвороб. Старішає дядюшка карбендазим…
Як відомо: «з дешевої рибки - юшечка не вельми смачна», але кожен сам собі барин, а як нема фінансів то й це сьорбатимеш 

6 Березень, 2012 - 20:06
Коментарі: 9
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 11 місяців тому
Рейтинг: 65

В дозе 0,5 л/га - эфективен только против мучнистой росы. Работая весной снять корневые гнили нельзя, можно только приостановить ИМХО. Подскажите, где посмотреть информацию по преобразованию тиофанат-метила в карбендазим и/или по другим д.в.

15 Березень, 2012 - 15:16
Коментарі: 4
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 2 тижні тому
Рейтинг: 34

Ефективний проти борошнистої роси, призупиняє снігову плісняву деякі гнині але за належної якості продукту. Одне точно- дива від нього не дочекаєшся. Та й коштує він, недорого.
где посмотреть информацию по преобразованию
Гадаю, практично ніде цього не знайти... Перехід в т-метил зв’язаний з процесами ферментації у рослині. Це інфа з випробувань продуктів.

16 Березень, 2012 - 18:54
Коментарі: 9
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 11 місяців тому
Рейтинг: 65

На зерновых карбендазимом работают первую обработку только если нет видимых проявлений грибных заболеваний - чтобы и деньги съэкономить и обеспечить какую-никакую защиту.
Карбендазим(в основном оригинал) применяется на рис в дозе 1,0 л/га для борьбы с пирикуляриозом.
Насколько понимаю, живу в Крыму, карбендазим широко применяется на сахарной свекле и на подсолнечнике.
Также, нередко, карбендазим применяют в смеси с другими действующими веществами, например смесь карбендазима и флутриафола получается дешевле чем оригинальный препарат (Импакт К).
По моему, это есть основные места применения карбендазима.

17 Березень, 2012 - 15:54
Коментарі: 6
Україна, Кіровоградська обл., смт. Петрове
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 2 місяці тому
Рейтинг: 200
Починаючий блогерПочинаючий форумчанин

Двічі за останні 10 років "карбендазим" був головним героєм продовольчих скандалів. Перший раз у 2006 році він спричинив так звану "перцеву кризу" в іспанії. Тоді залишки карбендазиму були виявлені в солодкому перці і для іспанських фермерів це спричинило величезні втрати і розорення в господарствах, так як експортна частина цього продукту складає 98%. Як було оголошено комісією по розслідуванню данного інциденту основною причиною стало перевищення дозволених норм використання фермерами пестицидів, та використання контрафактних ЗЗР. Вдруге "карбендазим" був знайдений в апельсиновому концентраті бразильського походження в 2011році. Наслідки для виробників будуть досить серйозними, так як раніше Бразилія наповнювала 60% ринків Европи та Північної Америки апельсиновим концентратом. Напевно тепер ці позиції будуть втрачені, а для повернення на попередні висоти потрібні будуть роки або й десятки років.

23 Березень, 2012 - 19:12
Коментарі: 9
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 11 місяців тому
Рейтинг: 65

На полях сейчас зерновые в большинстве случаев начинают отрастать с "нуля", на новых молодых листьях признаков заболеваний не будет. Может быть и есть смысл в этом году первую обработку на зерновых работать карбендазимом (Дерозал), а уже по флаговому листу работать более серьезными препаратами (Импакт, Титул Дуо, Рекс Дуо, Фалькон и др.)?

28 Березень, 2012 - 16:51
Коментарі: 4
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 2 тижні тому
Рейтинг: 34
Ovsepyansimf:
первую обработку на зерновых

- Фалькон,

Ovsepyansimf:
а уже по флаговому листу работать

- Солигором hoho

28 Березень, 2012 - 18:05
Коментарі: 9
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 11 місяців тому
Рейтинг: 65

Вопрос в цене таких препаратов hoho

29 Березень, 2012 - 18:31
Коментарі: 4
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 2 тижні тому
Рейтинг: 34

Погоджуюсь.. Виправдовує тільки при високій інтенсивності землеробства..

29 Березень, 2012 - 19:37
Коментарі: 9
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 11 місяців тому
Рейтинг: 65

Просто, нормальные раскустившиеся поля ,сейчас, на юге Украине, "днем с огнем не найти". Поэтому и предлагаю на такие поля работать первую обработку более экономными препаратами, вторую - по ситуации (зависит от состояния полей и прогнозируемой цены на зерновые). Те же поля, которые имеют нормальное развитие, даже нужно работать Фальконом, Рексом Дуо, Медисоном, Абакусом, Солигором, Амистарами и другими препаратами обеспечивающими наибольшую фунгицидную защиту. Ибо зерна будет мало - цена на зерно пойдет вверх - если выборы не помешают,то есть возможность заработать "вытащив" поля на максимальный урожай. ИМХО.

Щоб додати коментар, увійдіть