Щойно повернувщись зі Шполи спішу відписатись, бо здивували мене Шполянці своєю кукурудзою. Та про все по порядку.
Вчора перечитую Зерно №7 2010. Там досить цікаве інтервю президента асоціації кукурузоводів Франції AGPM MAЇS SEMENCE Пєра Блана, про галузь французького кукурудзяного насінництва. Портрет французького насінництва. Основні тези які хочеться виділити:
• 3400 насінницьких господарств.
• 100% на зрошуванні
• 1900 сортів вироблених за рік
• Перше місце в Европі з экспорту : 90 000 тон\рік
З цим їду в Шполу, в господарство Фредеріка Шавіньї де вирощують гібриди кукурудзи для Caussade Semences. Там нас зустріли досить тепло. Після розглядування зразків кукурдзи (яка до речі таки високого рівня)агроном господарства розповів, що 100% площі їх господарства "обробляється" по No Till технології і ділянки гібридизації не виняток. Що особливістю всієї лінійки Коссад є холодостійкість і висока енергія росту. Придатність до прямого посіву, та більш розвинена коренева система. В селекції Коссад використовується Американські та Перуанські геноми, особливостями яких є тонкостебельність. При цьому такі гібриди використовують менше поживних речовин на стеблову масу і більше на зерно, більш стійкі до вилягання і довше зберігають торгур.
Правду кажучи він мене переконав. Тож весна не за горами... а там побачимо. Одне скажу, буду критичним і чесним до кінця.