Деструкція стерні

За останні десятиліття на полях України сформувалася практика паління пожнивних решток, соломи та стерні. Але спалювання, в умовах дефіциту органічних добрив, крім прямої шкоди, а саме знищення органіки, як джерела гумусу, відбувається «знищення» корисної ґрунтової мікрофлори.

Потрібно розуміти, що спаливши пожнивні рештки з одного гектару землі, ми викидаємо в повітря до 35 кг азоту, 10 кг фосфору, 50 кг калію та 6 кг магнію не враховуючи мікроелементи.

Спілкуючись з деякими господарствами, нерідко можливо почути: «…що там, де спалили пожнивні рештки вони отримали кращі сходи, а там де не були спалені рештки, рослини виходять з ґрунту пригніченими та погано розвиваються». Тому значна частина господарств бояться залишати пожнивні рештки на полях.

Чому ж так відбувається?! Все дуже просто:»…для того щоб стерня перетворилася на органічне добриво, пожнивні рештки повинні бути мінералізовані та перетворені в доступні форми». Даний процес проходе за рахунок роботи ґрунтових бактерій. Але в свою чергу, бактерія для побудови свого тіла, розвитку та розмноження потребує - азоту. Тому, коли ми залишаємо пожнивні рештки на полях, за не достатку азоту, мікроорганізми беруть азот з ґрунту. Від так, рослинам не вистачає азоту і рослини виходять з ґрунту пригніченими. І в решті решт, отримуємо проблему. Тому значна частина фермерів спалює пожнивні рештки. Щоб не було таких проблем, потрібно проводити деструкцію стерні.

Щоб попередити не достаток азоту та дати розвиватися мікроорганізмам необхідно на 1 т пожнивних решток внести 5 кг азоту (в формі амонію) та 4 кг фосфору.

Важливо відзначити, що внесений азот в діючі речовині з осені нікуди не дінеться. Все що ми внесемо з осені буде працювати на наших полях весною. Ми отримуємо деструкцію, а також фіксований азот в грунті.

Якщо ми забезпечимо відповідний комплекс впливів, буде запущено біоценоз корисного співжиття мікроорганізмів, які будуть вести до мінералізації, та створить весною оптимальний мікроклімат для найкращого проростання рослин. Дія відповідних прийомів буде пролонгована і на майбутнє, рослини будуть краще розвиватися, на основі мікробіологічних процесів покращиться процес розпаду пестицидів.

Потрібно зазначити, що в процесі деструкції виділяються токсичні феноли, які можуть пригнічувати розвиток наступних рослин. Щоб нейтралізувати феноли потрібно добавити бор (борна кислота) в розмірі - 0,5 кг.

Визначивши основні аспекти деструкції стерні перейдемо до практики. Після збору врожаю вносимо розкидачем на 1 т* пожнивних решток 5 кг карбаміду, а також бажано внести 3 кг фосфорного добрима. Після чого проходимо оприскувачем та вносимо на стерню таку бакову суміші 0,5 кг бору + лігногумат 300-500 г/га, + 10 кг карбаміду+0,5 сульфату магнію.

Заробляємо!

Потрібно зазначити, що данні агроприйоми ефективні при наявності вологи в ґрунті. При відсутності вологи азот просто вивітриться. При відсутності вологи рекомендовано використовувати замість карбаміду – селітру.

***Використання агроприйомів по деструкції стерні повинна визначатися в залежності від ситуації на полі.

Для консультацій по диструкції та інших агроприйомів звертатеся Email: oster.kr@yandex.ru

Інформація викладена в відповідній статті являється інтелектуальною властістю автора відповідного блога. Використання матеріалів статті дозволена за посиланям на сайт автора www.pole.at.ua

4 Листопад, 2012 - 08:51
Коментарі: 2
Україна, Вінницька обл., м. Вінниця
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 7 років 10 місяців тому
Рейтинг: 20

А яку роль в розкладенні соломи виконує лігногумат?

7 Листопад, 2012 - 16:44
Коментарі: 1
Користувач
Відсутній
Останній вхід: Ніколи тому
Рейтинг: 91

Лігногумат виступає маркетом для грунтових бактерій. По науковому це називається процес хемотаксису...

1 Грудень, 2012 - 11:36
Коментарі: 2
Україна, Волинська обл., м. Горохів
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 6 років 1 тиждень тому
Рейтинг: 50

Лігногумат це суміш у якій містяться бактерії. а для хорошої деструкції можна використовувати звичайні азотні добрива за рахунок яких ці бактерії живляться

1 Грудень, 2012 - 11:43
Коментарі: 2
Україна, Волинська обл., м. Горохів
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 6 років 1 тиждень тому
Рейтинг: 50

ось найшов в тирнеті
Деструкція стерні.
Наша пропозиція направлена на те щоби активізувати мікроорганізми:бактерії диструктори для мінералізації, які є в грунті. Тому що внесення біодиструкторів (чужорідних бактерій) може негативно позначитись на врожайності та невідомо як поведуть вони себе пізніше.
1.Карбамід із розрахунку 10 кгд.р. на 1 тону пожнивних рештків. Амідна форма NH2 яка входи ть до складу амінокислот зразу йде на побудову білкових тіл мікроба диструктора. Інша частина азоту, яка не використана бактеріями зв’язується із грунтовим поглинальним комплексом , буде використана навесні рослиною. Можна внести хоча би 25 кг карбаміду: 250,00 грн/га

2. Сульфат магнію( 1,5 кг/га) підсилює енергетику дії бактерії: 10,00 грн/га

3.Борна кислота (2-3 кг/га). Відзначаємо такі основні моменти. Бор приймає участь в побудові клітинної оболонки; нейтралізує токсичні феноли, які виділяються під час мінералізації, що є особливо важливим для ріпаку; активізує вільноживучі азотофіксуючі бактерії; залишається в грунті для для подальшого використання рослинами, особливо для ріпаку та цукрового ріпаку та дводольних: 26-39 грн/га
4. Лігногумат ( 300 гр/га) активізує грунтовий комплекс мікроорганізмів. Лігногумат використовують як активізатор комплексу грунтових організмів по деструкції нафти. Нафта нейтралізується тільки бактеріями, тому Лігногумат завдяки високому вмісту фізіологічно активних речовин 40%- фульватів здатен активізувати грунтовий комплекс. Лігногумат сприяє створенню природніх гуматів які створюють бактерії під час мінералізації: 72,00 грн/га

Всього на 1 га: 365,00 грн/га

P.S. Все що вноситься в грунт залишається для живлення рослини, що є особливо важливим на перших стадіях розвитку рослинки.
За допомогою деструкції маємо змогу відновити природні звязки в грунті та відновити його родючість.

Дилер ПП Родоніт
ТзОВ ПАРК 067 4461342

Щоб додати коментар, увійдіть