Бактеріальна плямистість

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Просо
Тип збудника: 
Бактерія
Збудник: 
Pseudomonas syringae pv.holci (Kendrik) Young et al.

div>Проявляється на сходах при утворенні 2-3 листків, але частіше на початку трубкування і викидання волоті. На листі з'являються спочатку жовто-зелені, а пізніше — з кремовим відтінком плями, часто з коричневою облямівкою. Плями спочатку овальні, а потім витягнуті в довжину. Вони розташовані всередині і по краях листя. Особливо уражується нижнє листя. На волоті і стеблах плями коричневі, із світлішою центральною частиною. На зерні вони виявляються

рідко. Особливо інтенсивно хвороба проявляється у вологу погоду.
Хворобу викликають бактерії Pseudomonas syringae pv.holci (Kendrik) Young et al. Вони паличкоподібної форми, 0,6-1 x 1,5-2,9 мкм, з полярними джгутиками, грам негативи і, аероби. На живильних середовищах утворюють білі колонії, краї у яких спочатку рівні, а при старінні трохи хвилясті. Розвиваються бактерії при температурі 10-45°С (оптимум 23-25°С).
Уражує патоген також сорго, могар, кукурудзу і злакові бур'яни. Зберігається на уражених рештках рослин і насінні. Хвороба може бути причиною недобору 10-12% зерна проса. Підвищену стійкість до бактеріальної плямистості мають скороспілі еколого-географічні групи проса.