Бактеріальний рак

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Хміль
Тип збудника: 
Бактерія
Збудник: 
Agrobacterium tumefaciens Conn., Agrobacterium rhizogenes Conn.
Поширений майже в усіх районах хмелярства. Проявляється на підземних органах рослин у вигляді пухлин двох типів. Перший тип — пухлини різних форм і розмірів, без додаткових корінців, другий —- невеликі пухлини з великою кількістю плоских, тонких додаткових корінців. Перший тип пухлин викликається бактеріями Agrobacterium tumefaciens Conn., другий — Agrobacterium rhizogenes Conn.
При появі захворювання спостерігають прискорений ріст хмелю, а потім його пригнічення. Пухлини загнивають, внаслідок чого матка руйнується, і рослина гине. Бактерії проникають у тканини в місцях пошкодження під час обрізування маток, уражень підземних органів, спричинених комахами. Рослини більше уражуються при відносній вологості грунту 60-80% і температурі 18°С
Проявляється бактеріальний рак частіше вогнищами. Хворі рослини дають менший врожай шишок (на 12-15%). Джерелом інфекції є заражений грунт, у якому зберігаються нарости. Доведено, що різні сорти хмелю по-різному уражуються бактеріальним раком. Підвищену стійкість до хвороби мають сорти Клон 18, Сильний та ін.