Біла і сіра гнилі

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Овочеві капустяні
Тип збудника: 
Гриб
Збудник: 
Whetzelinia sclerotiorum (dBy.) Korf. et Dumont, Botrytis cinerea Fr.
Біла і сіра гнилі на капусті та Інших капустяних зустрічаються часто. Проявляються під час зберігання капусти. При білій гнилі зовнішні листки головок стають слизуватими І загнивають. На листках розвивається рясний, білий, ватоподібний наліт з численними плоскими чорними склероціями.
Під час зберігання уражені головки гниють, і хвороба поширюється на здорові. На коренеплодах капустяних культур біла гниль викликає побуріння й розм'якшення тканини з утворенням білого нальоту з чорними склероціями.
Сіра гниль також викликає загнивання рослин, але при цьому розвивається порохуватий сірий наліт з чорними склероціями.
Збудником білої гнилі є сумчастий гриб Whetzelinia sclerotiorum (dBy.) Korf. et Dumont (див. Біла гниль соняшнику), а сірої— незавершений гриб Botrytis cinerea Fr. (див. Сіра гниль соняшнику). Гриби розвиваються при температурі 3-30°С. Вони уражують багато сільськогосподарських культур.
Джерелом інфекції є заражений грунт й уражені грибами інші культури. Збудники у формі склероціїв можуть заноситись в поле і з ураженим насінням.
Шкідливість білої і сірої гнилей велика. Гриби руйнують міжклітинну речовину, оболонки клітин і спричинюють мацерацію тканини. При недбалому зберіганні капусти і коренеплодів капустяних культур втрати інколи сягають величезних розмірів.