Фітофтороз, або бура гниль

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Пасльонові
Томати
Тип збудника: 
Гриб
Збудник: 
Phytophthora infestans dBy
На томаті фітофтороз проявляється через 10-15 днів після виявлення його на картоплі. Уражуються листки, стебла й особливо сильно плоди. На листках утворюються бурі плями (з нижнього боку білуватий або сіруватий наліт), на стеблах — темно-бурі смуги, а на плодах — темно-бурі, великі, трохи вдавлені, тверді плями з нерівною поверхнею, хоч гниль проникає глибоко в плід Особливо інтенсивно гниль розвивається при достиганні, транспортуванні та зберіганні плодів.
Збудником хвороби частіше є нижчий гриб Phytophthora infestans dBy. порядку Peronosporales (див. Фітофтороз картоплі). Захворювання можуть викликати й інші гриби роду Phytophthora dBy.
На плодах вони спороношення не утворюють. Розвитку хвороби у полі сприяють холодні ночі й порівняно теплі дні при високій вологості повітря (часті дощі, тривалі тумани та великі роси).
Джерелом інфекції можуть бути уражене насіння і рештки уражених рослин. Під час вегетації інфекція здебільшого потрапляє з картоплі на томат.
За інтенсивного розвитку хвороби багато плодів непридатні для споживання у свіжому вигляді і переробки.
З метою обмеження розвитку фітофторозу томат слід вирощувати якомога далі від полів картоплі І тих полів, де в минулому році вирощували ці культури. Просторова ізоліція має становити не менше 500 м.
Насіння збирають із здорових плодів і протруюють його.
При виявленні хвороби видаляють з поля уражені плоди, обприскують рослини фунгіцидами. В окремих випадках при значному розвитку хвороби рекомендується робити декілька обприскувань з інтервалом 8-10 діб.
Відносно стійкими до фітофторозу вважають сорти Застава, Світанок, Лія та ін.