Мокра бактеріальна гниль

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Картопля
Тип збудника: 
Бактерія
Збудник: 
Pseudomonas xanthochlora Stapp
Захворювання зустрічається у полі на ділянках з надмірною вологістю, але переважно проявляється при зберіганні бульб. Уражені бульби робляться м'якими, мокрими, а їхня м'якоть перетворюється у кашоподібну або слизувату, тягучу масу з неприємним запахом.
Збудники мокрої гнилі можуть бути різні напівсапрофітні і сапрофітні бактерії. Частіше захворювання викликає Pseudomonas xanthochlora Stapp.
Розвиток мокрої гнилі починається з розчинення пектинових речовин міжклітинників, що призводить до розпаду м'якоті на окремі клітини. Оселюються бактерії на бульбах, пошкоджених механічно і комахами, а також уражених фітофторозом, паршею та іншими хворобами.
Процес розвитку мокрої гнилі відбувається швидко при наявності надлишку вологи в повітрі і підвищеній температурі у місцях зберігання. При дотриманні правильного температурного режиму у сухих сховищах мокра гниль хоч і виникає, проте розвивається повільно І не спричинює великих втрат.