Російська назва:
_
Вражує культури:
Овочеві капустяні
Тип збудника:
Гриб
Збудник:
Peronospora brassicaee Gaeum
Дуже поширене захворювання розсади капустяних. Уражуються також насінники, іноді качани і коренеплоди при зберіганні.
На розсаді характерними є такі прояви хвороби: на верхньому боці сім'ядолей і листків — блідо-жовті, розпливчасті плями, а на нижньому — білий пухкий наліт. Уражені рослини загнивають і гинуть. Інтенсивно хвороба розвивається у парниках при загущених посівах і за умов високої вологості, іноді всі рослини гинуть протягом 2-3 днів.
На насінниках капусти, редьки і редису несправжня борошниста роса проявляється на листках, стеблах, квітконіжках і стручках, на яких утворюються чорні або бурі плями різного розміру, з білим плісеневим нальотом. При ураженні молодих стручків утворюється недорозвинене і щупле насіння.
Під час зберігання капусти хвороба може розвиватися на зовнішніх листках качанів з утворенням сіруватих, розпливчастих плям з білуватим нальотом і викликати гниття качанів.
На коренях ріпи і редисі можуть з'являтися сірі й бурі епідермальні плями з розтріскуванням тканин.
Збудником захворювання є ооміцетний гриб Peronospora brassicaee Gaeum. порядку Peronosporales.
Основне джерело інфекції — уражені маточники, в яких гриб зберігається у вигляді ооспор. На насінні і рослинних рештках збудник хвороби зберігається рідко.
Шкідливість хвороби полягає в тому, що розсада випадає, пригнічується ріст насінників, погіршується якість насіння, уражуються качани капусти і коренеплоди під час зберігання.
Стійкими до хвороби сортами капусти вважають Славу 1305, Столичну, Амагер 611 та ін,
Білокачані сорти капусти більше ражуються, ніж червонокачанні.