Парша

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Буряк
Тип збудника: 
Бактерія
Збудник: 
Streptomyces Waks. et Неnr.: S.scabies Waks. et Henr., Scretaceus Krassill, S.nigrificans Woll, Erwinia scabiegene Magrou (Bacillus scabiegenum Stapp.).
Відомо три типи парші коренів буряку: звичайна, пояскова і бородавчаста.
Звичайна парша. Характеризується появою на будь-якій частині кореня неглибокої, поверхневої, темно-бурої струпоподібної кірочки або тріщини, яка швидко загоюється й утворює пробкову тканину. Хвороба більше розвивається на тих ділянках, де вносили надмірну кількість гною.
Пояскова парша. Відома появою у ділянці шийки кореня кільцевих перехватів. Уражена поверхня хвиляста. Хвороба спостерігається на коренях, які хворіли на коренеїд,
Збудниками звичайної і пояскової парші є деякі види актиноміцетів — Streptomyces Waks. et Неnr.: S.scabies Waks. et Henr., Scretaceus Krassill, S.nigrificans Woll
Бородавчаста парша. Проявляється на коренях спочатку у вигляді бородавок, а потім виразок темно-бурого чи майже чорного кольору. Нерідко ураження зливаються, утворюючи крупні плями, які розміщуються пояском на шийці або верхній частині кореня.
Збудник бородавчастої парші — Erwinia scabiegene Magrou (Bacillus scabiegenum Stapp.). Бактерії проникають у сочевички, які гіпертрофуються при підвищеній вологості. Корені буряку, уражені різними типами парші, твердішають, що утруднює '6с подрібнення, і містять підвищену кількість азоту, що зменшує вихід цукру при переробці.