Шоколадна плямистість

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Кормові боби
Тип збудника: 
Гриб
Збудник: 
Botrytis fabae Sard
Захворювання частіше виявляють у вологу погоду. Спочатку на листках з'являються шоколадно-коричневі округлі плями. Пізніше навколо них утворюється червоно-бурий обідок, а центр плями стає світло-сірим. Подібні, але дещо видовжені плями з'являються на стеблах і бобах. На плямах нерідко утворюється сіро-коричневий наліт, що є конідіальним спороношенням збудника хвороби — незавершеного гриба Botrytis fabae Sard, порядку Hyphomycetales. Його конідії яйцеподібні, зібрані в головки, світло-димчасті, 14-32 х 6-19 мкм. У місцях ураження гриб нерідко утворює чорні склероції. Зберігається він у грунті на рослинних рештках у вигляді грибниці і склероціїв.
Дуже уражені рослини майже не плодоносять. Збільшенню стійкості рослин до хвороби сприяє внесення підвищених доз калію, а також вирощування кормових бобів у суміші із злаковими культурами.