Штрихуватість, або стрик

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Пасльонові
Томати
Тип збудника: 
Вірус
Збудник: 
Tomato aspermy virus
Штрихуватість, або стрик зустрічається в центральних і північних районах країни як у теплицях, так і у відкритому грунті.
Уражуються всі надземні органи рослини. На листках з'являються плями неправильної форми. Черешки, стебла і плодоніжки вкриваються переривчастими штрихами червоно-коричневого кольору, тому хворобу називають штрихуватістю. На плодах вона проявляється _смугами або кутастими плямами з блискучою поверхнею. Окремі місця плодів вдавлюються і тверднуть. Внаслідок ураження відмирають листки, стебло стає крихким і ламається, інколи відмирає верхівка рослини.
Збудником штрихуватості є вірус Tomato aspermy virus, який поширюється механічно, особливо при пасинкуванні томату.
Хвороба інтенсивно розвивається при температурі 15-20°С, інкубаційний період триває 10-14 днів. При температурі понад 22°С розвиток хвороби сповільнюється, а при 24°С і більше може припинитись.
Вірус штрихуватості томату може зберігатися в сухих рештках рослин у грунті і домішках тканин плодів у насінні.
Шкідливість штрихуватості полягає в погіршенні якості плодів та зниженні врожаю. Недобір може становити 15-20%.