Російська назва:
_
Вражує культури:
Ячмінь
Тип збудника:
Бактерія
Збудник:
Xanthomonas campestris pv.hordei Young et al.
Хворобу інколи виявляють у різних районах України. Уражуються листя, піхви листків, лусочки колоса, зерно, іноді стебла. Спочатку на листках сходів до початку кущення утворюються дрібні, темно-зелені, водянисті, маслянисті, подовжені, витягнуті вздовж жилок плями, 1-2 х 0,3-0,6 мм, які просвічуються. Пізніше вони набувають вигляду смуг. Захворювання розповсюджується на нові листки і їхні піхви. У фазі молочно-воскової стиглості на колосі, зернах і стеблі утворюються темно-коричневі, видовжені плями. При сильному ураженні листя повністю буріє. У вологу погоду на листках виділяється бактеріальний ексудат, з якого при підсиханні утворюються жовтуваті гранули або білувато-срібляста плівка.
Хвороба викликає затримання росту рослин, а інколи слабке колосіння. Уражені зерна в основі чорні, зморшкуваті і можуть розтріскуватися з виділенням жовтого ексудату. Іноді чорніють остюки і стрижень колосу.
Хворобу викликають бактерії Xanthomonas campestris pv.hordei Young et al. (X.translucens Dowson var. hordei Hagb.). Це палички з полярними джгутиками, грамнегативні, на живильних середовищах утворюють колонії жовтого кольору з великою кількістю слизу. Оптимальна температура їх розвитку — 20-30°С, а при 50°С вони гинуть. Джерелом інфекції є уражене зерно і неперегнилі рештки рослин.
Високостійких сортів до хвороби немає.