Верхівкова гниль

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Пасльонові
Томати
Тип збудника: 
Бактерія
Збудник: 
Різні бактерії
Досить поширене захворювання плодів у відкритому грунті й теплицях Уражуються зелені та достигаючі плоди. На їхній верхівці спочатку з'являється зелена водяниста пляма Проте ця ознака хвороби короткочасна і здебільшого проявляється в теплицях. Найхарактернішим проявом верхівкової гнилі є утворення на верхівці плода бурих, плоских, концентричних, трохи вдавлених плям. Уражена тканина під епідермісом розм'якшується і загниває. Такі плоди до моменту достигання обпадають І мають неякісне насіння.
Більшість дослідників вважає, що причиною такого типу ураження є бактерії. Інші доводять: першопричиною хвороби є висока температура повітря і нестача вологи. У теплицях особливо часто спостерігають верхівкову гниль, коли температура повітря досягає 30-32°С У відкритому грунті в посушливу і жарку погоду посилюється випаровування вологи з листків, коренева система не встигає забезпечувати надземну масу водою, внаслідок чого частина вологи надходить з плодів у листки. За таких умов відбувається плазмоліз, і частина клітин плода відмирає, з'являються характерні для хвороби симптоми. Є дані щодо посилення верхівкової гнилі плодів на грунтах з недостатньою і надмірною кількістю кальцію. Значне ураження спостерігається і на засолених грунтах
Верхівкова гниль — досить шкідливе захворювання. В окремі роки хвороба уражує до 20-30% плодів. Менш сприйнятливі сорти Вікторина, Агата, Зарниця та ін.