Чорна гниль плодів

Російська назва: 
_
Вражує культури: 
Пасльонові
Томати
Тип збудника: 
Гриб
Збудник: 
Diplodina destructive Petr
Проявляється хвороба, як правило, у вологу погоду при пізньому збиранні плодів та їх зберіганні
На плодах (верхівці чи збоку) спочатку з'являється невелика, сірувата, вдавлена пляма. Згодом на ній утворюється багато чорних пікнІд, внаслідок чого пляма стає чорною і шорсткою. Навколо неї зберігається світла зона.
Збудником хвороби є незавершений гриб Diplodina destructive Petr. порядку Sphaeropsidales, який проникає у плоди через різні пошкодження. Пікніди гриба 120-200 мкм у діаметрі. Пікноспори безбарвні, одно- чи двоклітинні, недозрілі, циліндричні, з округлими кінцями, 5-10 х 2-3 мкм.
Збудник зберігається в грунті на уражених рештках плодів.