Соняшник є головною олійною культурою в Україні. Насіння сучасних високоолійних сортів містить 50-55% олії (на абсолютно суху масу насіння) і 16% білка, а ядро відповідно 65-67%о і 22-24%. Соняшникова олія належить до групи напіввисихаючих, вона має високі смакові якості і переваги перед іншими рослинними жирами за поживністю та засвоєнням. Особлива цінність соняшникової олії як харчового продукту зумовлена високим вмістом у ній ненасичених жирних кислот (до 90%), головним чином лінолева (55-60%) і олеїнова (30-35%). Біологічно найкорисніша лінолева кислота (у нових сортах її вміст досягає 75-80%), яка нормалізує холестериновий обмін, що позитивно впливає на здоров'я людини. До складу олії входять фосфатиди, вітаміни А, Д, Е, К та інші дуже цінні для людини харчові компоненти. її використовують в їжу, для виготовлення рибних та овочевих консервів, маргарину, у хлібопекарській та кондитерській промисловості.
У насінні соняшнику багато магнію, необхідного для нормальної діяльності серцево-судинної системи.
При переробці насіння на олію, одержують макуху або шрот, які є цінним концентрованим кормом з вмістом білка 35-36%. До складу білка входять всі незамінні амінокислоти. У 100 кг макухи міститься 109 кормових одиниць. Соняшниковий білок має не тільки кормове, але й харчове значення і використовується для виготовлення продуктів харчування. Вміст цінної амінокислоти - метіоніну, що бере участь у жировому обміні, у соняшнику більший, ніж у плодах арахісу, грецького горіха, фундука.
При вирощуванні на кормові цілі зелену вегетативну масу соняшника (300-600 ц/га) згодовують худобі і силосують.
Соняшник - цінний медонос. Серед польових культур соняшник є однією з найщедріших. З 1 га при врожайності насіння 25 ц/га можна одержати 1200 кг олії, 800 кг макухи (300 кг білка), 500 кг лушпиння (70 кг дріжджів), 1500 кг кошиків (прирівнюється до сіна), 35-40 кг меду і багато ін. Для виробництва 1 т соняшникової олії потрібно 1 га, а 1 т тваринного масла - 8—10 га ріллі.
За останні 30 років споживання рослинних жирів на душу населення подвоїлося. У країнах Європейської співдружності (ЄС) на одну людину використовують в рік по 41 кг олії, в середньому в світі - 15,7 кг.
Найбільше олії в світі виробляють з насіння сої. Соняшник входить у четвірку головних олійних культур (табл. 1).
Таблиця 1- Виробництво олії у світі, млн. т
Культура
|
1991 р.
|
1993 р.
|
1995 р.
|
1997 р.
|
1998 р.
|
1999 р.
|
Соя
|
15,9
|
17,2
|
19,8
|
19,9
|
20,2
|
20,5
|
Пальма
|
11,2
|
13,4
|
15,2
|
16,2
|
16,4
|
16,7
|
Ріпак
|
8,8
|
9,1
|
10,3
|
11,3
|
11,4
|
11,6
|
Соняшник
|
8,1
|
7,7
|
8,5
|
9,2
|
9,3
|
9,5
|
Бавовник
|
4,0
|
3,9
|
3,8
|
4,1
|
4,1
|
4,3
|
Арахіс
|
4,0
|
4,0
|
4,3
|
4,3
|
4,5
|
4,6
|
Кукурудза
|
1,5
|
1,6
|
1,8
|
1,9
|
2,0
|
2,1
|
Оливки
|
1,6
|
2,0
|
1,9
|
1,7
|
1,8
|
1,9
|
Всього
|
61,6
|
66,6
|
72,9
|
75,8
|
76,4
|
77,1
|