Походження та поширення
Походить ця культура з Південної Африки. Вирощували кавун уже 4000 років тому. З Африки кавуни проникли в Індію, Грецію та інші країни. З Греції кавун був завезений в Україну ще в часи Київської Русі.
Зараз це головна баштанна культура в Україні, яка займає 80% посівної площі баштанних. Найбільше вирощують кавуна в Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Одеській областях та в Криму. Рахується, що найкращі грунтово-кліматичні умови для одержання високого врожаю смачних кавунів є на території Херсонської області.
Сорти
Найпоширеніші сорти кавуна столового: ранньостиглі Борисфен, Борчанський, Голопристаньський, Огоньок; середньостиглі Астраханський 1, Таврійський, Красень, Десертний; середньопізні Мелітопольський 60, Сніжок; кавуна кормового: Дисхим, Якса-товський та ін. (табл.1).
Таблиця 1 - Сорти кавуна
Назва сорту
|
Рік реєстрації
|
Зона вирощування
|
Група стиглості
|
Напрямок використання
|
Астраханський 1
|
1979
|
СЛ
|
сс
|
евж, зс*
|
Борисфсн
|
1995
|
СЛ
|
рс
|
евж, зс
|
Борчанський
|
1983
|
СЛП
|
рс
|
евж, зс
|
Восход
|
1987
|
СЛ
|
сс
|
евж, зс
|
Гарний
|
1999
|
СЛП
|
рс
|
евж, зс
|
Голопристаньський
|
1990
|
СЛ
|
рс
|
евж, зс
|
Десертний 83
|
1966
|
СЛ
|
сс
|
евж, зс
|
Думара F1
|
1999
|
СЛ
|
рс
|
евж, зс
|
Кармінний
|
1991
|
с
|
сс
|
евж, зс
|
Клінськіііі
|
1994
|
сл
|
сс
|
евж, зс
|
Красень
|
1991
|
с
|
сс
|
евж, зс
|
Кримсон Світ ХМ
|
1999
|
с
|
ер
|
евж, зс
|
Крісбі F1
|
1997
|
слп
|
рс
|
евж, зс
|
Мелітопольський 60
|
1977
|
сл
|
сп
|
евж, зс
|
Обрій F1
|
1998
|
СЛП
|
рс
|
евж, зс
|
Огоньок
|
1960
|
СЛ
|
рс
|
евж, зс
|
Орфсй
|
1997
|
СЛП
|
рс
|
евж, зс
|
Рясний
|
1997
|
СЛП
|
сп
|
евж, зс
|
Сєрьоженька
|
1997
|
СЛП
|
рс
|
евж, зс
|
Січеслав
|
1995
|
п
|
сс
|
евж, зс
|
Скарб
|
2000
|
с
|
рс
|
евж
|
Сніжок
|
1987
|
с
|
сп
|
евж, зс
|
Таврійський
|
1982
|
сл
|
сс
|
евж, зс
|
Трофі F1
|
1999
|
с
|
ер
|
евж, зс
|
Чорногорець
|
1997
|
слп
|
рс
|
евж, зс
|
Широнінський
|
1990
|
л
|
сс
|
евж, зс
|
Дисхим
|
1989
|
л
|
сс
|
корм
|
Яксатовський
|
1987
|
сл
|
сс
|
корм
|
* зс - для соління, евж - для споживання у свіжому вигляді, корм - кормовий