http://www.humi-plus.com/ru/articles/kompleksnyie_udobreniya_s_mikroelementami/
«Така у нас головна лінія і вимога власників – ставка саме на органічні речовини, на природні компоненти», -- ділиться стратегією головний агроном відомого на Полтавщині «Гадяцького бурякогосподарства» Андрій Пономаренко. З цим мірилом підходять до вибору продуктів, препаратів, з якими працюють.
«Збираєтесь виходити на європейський ринок і освоюєте світові стандарти?» -- перепитую Андрія Павловича. Він посміхається: «Поки що працюємо для земляків. Перед ними соромно схибити». Крім рослинництва і власного тваринництва, господарство має практично повний цикл виробництва, переробки і реалізації продукції. Наприклад, виростивши пшеницю, мелють її на борошно, печуть власний хліб і реалізують через свою ж торговельну мережу. До честі, лише на такому конвеєрі відповідно забезпечують понад 100 додаткових робочих місць.
Але чи не вплине криза на обрану стратегію, адже органічна лінія вимагає суворої якості і чіткого дотримання технологій? «Навпаки, -- впевнено відповідає агроном, -- ще й відчутно економимо». І для прикладу наводить досвід використання органічних добрив, відомих під загальною назвою Гумісол. Вони абсолютно безпечні як для людини, так і для тварин, комах, рослин, мають у розчинному і фізіологічно активному складі усі компоненти біогумусу: гумати, фульвокислоти, амінокислоти, вітаміни, природні фітогормони, мікро- та макроелементи, спори ґрунтових мікроорганізмів і водночас сумісні з багатьма засобами захисту рослин. Справжні живі добрива.
Якось 5 років тому почув Андрій Павлович ці препарати від колег із Карлівського району, котрі мають їх у технології. Зайвий раз передивився, що результат на полі чудовий. Заходився і собі вичитувати нову інформацію, знайшов контакти виробників ТОВ «Агрофірми «Гермес» та спробував ці добрива на своїх площах. «Починав з обробки озимої пшениці навесні, разом із гербіцидом по сходах. Результат побачили швидко. Сподобалося, що культура одразу змінила колір. Гумісол пом’якшив дію гербіциду, рослинки не пригнічувалися. До речі, ми зменшували дози гербіциду – от вам і початок економії». Наступного року додали Гумісол при протруюванні озимини, вже знизивши норму протруйників на 25-30%. «Результат не забарився, -- веде своєї Андрій Пономаренко, -- ходив полем і виривав по рослинці на ділянках, де були обробки добривом із серії Гумісол, і де не робив обробок. Так ось у оброблених рослин і коріннячко сильніше, і наземна частина міцніша, зрозуміло, що розвиток загалом набагато кращий». Знаємо ж, що ці добрива, проникаючи на клітинному рівні, допомагають рослині завести її механізми і навіть зі збідненого ґрунту дістати, що можна, та засвоїти досі недоступні мінеральні речовини. Зміцнюється імунна система рослини, після чого вона може вже сама успішно боротися зі збудниками хвороб, швидше відновлюватись, міцнішати для кращого врожаю. Ну а якісні показники кінцевої продукції забезпечуються тим, що оброблені рослини повною мірою добувають для своїх плодів вітаміни та цукри.
Відтоді живі добрива, які знижують хімічне навантаження на рослини, господарство застосовує на всіх вирощуваних культурах. «З ними немає жодних проблем у сумішах, -- уточнює агроном. – Дози з огляду на різні культури погоджуємо з постачальниками, вони докладно консультують щодо всіх деталей. А ще мені дуже подобається, що з’являються нові продукти – і на сою, і на кукурудзу, і на овочеві культури. Люблю, коли є з чого вибрати».
Перевірили препарати і під час посухи. Клімат у цьому плані постійно стає суворішим. Особливо допікають, бідкається Андрій Павлович, ті кілька градусів вище 30 у серпні, що найзгубніше діють на рослини. Тому особливо ретельно працюють над стійкістю і пристосуванням до випробувань спекою. «Оброблені добривами Гумісол по прапорцевому листку, при наливі зерна посіви днів на 5-6 краще витримували спеку, -- ділиться напруженими спостереженнями Андрій Пономаренко. -- На необроблених вже листочки присохли, прив’яли, а ці у страшну спеку стояли зеленими та свіжими. Видно одразу, що рослина значно сильніша. Бо корінь потужніший, тягне із землі все, що треба. Отож, пристосовуємося і до такого стресу».
«А хочете підкажу, як завдяки Гумісолу можна механізаторів виховувати? -- посміхається агроном. – З весни у полі дуже видно наслідки того, коли котрийсь із них недбало нагрішив, розвертаючись і заїжджаючи у загінку – у нас кажуть: балалайку зробив. Точно видно такі огріхи, де добрива не вніс, там стінка значно слабша. Веду такого і показую: подивись, якими втратами твоя незграбність обертається».
У господарстві підрахували, що на полях, оброблених Гумісолом, обов’язково мають 5-7 ц/га прибавки. Це вже коли у чистих цифрах рахувати. Загалом же, переконані, виграють тричі, адже не просто підгодовують культури, але й захищають та стимулюють у рості.
Попри кризу за добриво для весняних внесень на пшеницю вже навіть проплатили гроші. Забирати на власні склади не поспішають, бо партнери з «Гермесу» вже наступного ж дня після замовлення завжди чітко доставляють продукт. Не підвели жодного разу за роки співпраці. «Ми давно переконалися, що там люди серйозні, -- упевнений агроном «Гадяцького бурякогосподарства». – Сусіди наші подивилися, і собі з «Гермесом» працюють, бо немає ризиків. Знаєте, в часи, коли все подорожчало десь в 4-5 разів (он селітра вже за 10 тисяч перевалила!), ці партнери, бачимо, не будуть з аграрія шкуру драти. Добрива Гумісол виросли у ціні лише десь на 2-3 грн. Приємно, коли між партнерами налаштовуються не тільки порядні, а ще й дружні фахові відносини».