Останнім часом значно виріс інтерес до амаранту у зв’язку з можливістю використання його в якості сировини. Зелену масу та насіння, як і результати їх переробки, застосовують в кормових, харчових та лікарняних цілях.
http://www.humi-plus.com/ua/statt/zastosuvannya_gumsolu_na_amarant_dosvd_ta_rezultat/
Зерно та вегетативні органи амаранту містять від 16 до 21% білку з оптимальним співвідношенням незамінних амінокислот. Особливо цінним є високий вміст лізину - 6,5-7,5%, тоді як в зерні кукурудзи його лише 4-4.5%. Тому біологічна цінність білку амаранту більша за білок сої або кукурудзи. Крім білку зелена маса амаранту накопичує фізіологічно активні речовини: вітаміни, мікроелементи, каратіноїди, вуглеводи, флавоноїди, пектини, які відіграють важливу роль при використанні амаранту в харчових цілях, а також при профілактиці та лікуванні деяких захворювань. Зелена маса амаранту містить багато рутину та може бути цінно сировиною для отримання дешевого та екологічно безпечного вітаміну Р, який є дефіцитним препаратом та входить до складу лікарняних форм як троксевазин, аскорутин тощо.
Загалом амарант – культура, яка є дуже ефективною для вирішення питання кормової бази для тваринництва, проте вирощуватися вона має в певних умовах. Амаранту потрібні висококультурні ґрунти, і водночас він добре відгукується на добрива та регулятори росту рослин, до яких належить Гумісол.
Дослід на силосному сорті «Атлант» проводився на попереднику – озимій пшениці на пласті багаторічних трав на полі розміром 11,4 га із розміром посівної ділянки 6 га. Повторність досліду двократна. Ділянка під дослідженням була розташована на уклоні східної експозиції крутизною 1-3°. Отримані дані свідчили про добрий склад ґрунту в експерименті, що створювало чудові умови для вирощування амаранту.
В схемі експерименту передбачалось обробка насіння амаранту Гумісолом із розрахунку 16 л/т насіння при вирощуванні амаранту на насіння. При вирощуванні на зелену масу схема залишалася та ж сама. В фазі 6-12 листків проводилася позакоренева обробка розчином Гумісолу із розрахунку 6 л/га, інший варіант – позакоренева обробка рослин Гумісолом із розрахунку 12 л/га.
При цьому:
Густота стояння рослин перед збиранням амаранту, шт/га
Варіант | Повторення | Сума | Середнє |
Кількість/га
|
||
1 |
2 |
3 | ||||
контроль | 5,9 | 6,3 | 6,9 | 19,1 | 6,4 | 64000 |
6 л/га | 4,3 | 7,2 | 8,3 | 19,8 | 6,6 | 66000 |
12 л/га | 8,4 | 6,8 | 11,7 | 26,9 | 9,0 | 90000 |
Оптимальна густота стояння амаранту виявляється на обробці рослин «Гумісолом» 12 л/га.
Вплив «Гумісолу» на висоту рослин амаранту, см
Час вимірювань | Варіанти експеріменту | ||
контроль |
6 л\га |
12 л/га | |
Перед збиранням на зелену масу | 52,5 | 54,8 | 56,6 |
Перед збиранням на зерно | 74,7 | 80,5 | 86,8 |
Середнє | 63,5 | 67,5 | 71,7 |
Листова маса рослин при збирані на зелену масу, %
Показник | Варіанти експеріменту | Сума | Середнє | ||
контроль |
6 л\га |
12 л/га | |||
Кількість листків на 50 см висоту рослин | 17 | 21 | 26 | 64 | 21,3 |
Листова маса | 32,4 | 38,3 | 45,9 | 116,6 | 38,9 |
Урожайність амаранту, ц/га
Показник | Варіанти експеріменту | Середнє | ||
контроль |
6 л\га |
12 л/га | ||
Урожай зеленої маси | 343,9 | 389,2 | 489,7 | 407,6 |
Урожай насіння | 1,6 | 2,5 | 1,7 | 1,9 |
Якісні показники на абсолютно суху речовину, %
Показники | Варіанти експеріменту | Сума | Середнє |
||
контроль |
6 л\га |
12 л/га | |||
Клітковина | 3,48 | 3,50 | 3,50 | 10,48 | 3,5 |
Протеїн | 2,63 | 2,65 | 2,68 | 7,96 | 2,7 |
Зола | 17,56 | 17,6 | 17,38 | 52,54 | 17,5 |
Суха речовина | 14,6 | 14,66 |
14,71 |
43,97 |
14,6 |