8. Вирощування овочевого гороху

Горох овочевий був відомий ще у кам'яному віці. Тепер овочеві сорти цієї культури споживають у свіжому вигляді і використовують для консервів. Зелений горошок містить (на сиру речовину): 18-22% сухих речовин, 4,8-7,0% цукрів, 6,8% крохмалю, 0,8-1,7% клітковини, 4,8-5,2% сирого білка, 0,2% жиру, 0,9% золи. Із загального вмісту цукру - 95% цукрози. За вмістом білка вони займають перше місце серед овочів. У 100 грамах сирої маси міститься 25-60 міліграмів аскорбінової кислоти (вітамін С) - до­бова норма для людини; 0,40 міліграм каротину, 0,34 міліграма тіаміну, 0,19 міліграма рибофлавіну (В2), 2,6 міліграма нікоти­нової кислоти (РР) тощо.
Основа ефективності виробництва овочевого гороху - правильний вибір попередників (озимі зернові, рання картопля, кукурудза на силос, столові коренеплоди, городні та баштанні культури).
Сівба.
Сіють його рано на добре вирівняних полях вузькорядним і рядковим способами. Восени вносять калійно-фосфорні добрива з розрахунку 60-90 кілограмів діючої речовини на гектар, а навесні, перед сівбою, дають по 30-50 кілограмів азоту, але не більше, щоб маса не була надмірно буйною, а якість бобів - низькою. Для знищення однорічних дводольних та злакових бур'янів вносять гезагард, 50% з.п. (2 кг/га) до сходів гороху впродовж 2-5 днів після висівання.
Однорічні дводольні у фазі 3-5 листків гороху знищують з допомогою гербіциду агрітокс, 50% в.р. (0,5 л/га), діпокур М (0,3-0,5 л/га).
Гербіцид півот, 10% в.р.к. проти злакових і однорічних дводольних бур'янів можна вносити до висіву, до сходів, або після сходів у фазі 3-6 листків гороху у нормі 0,5-0,75 л/га.
Препарат пантера знищує багаторічні злакові при обприскуванні по вегетуючій культурі за висоти бур'янів 10-15 см. Коли рослини починають цвісти, випускають на посіви 30-50 тисяч штук трихограм на гектар.
У всьому комплексі робіт найскладнішим і найтрудомісткішим є збирання. Щоб одержати зелений горошок, масу скошують через 12-15 днів після початку цвітіння. У цей час уже 75-85% бобів наповнюються зерном, яке досягає близько півсантиметра в діаметрі. Застосовують жатки ЖБА-3,5; ЖРБ-4,2; ЖНУ-4. Вкладають горох у валки, потім підбирають і транспортують на пункт переробки. За допомогою спеціальних комбайнів можна збирати горох напряму і відвозити на консервні заводи обмолочене зерно гороху.