Ознаками достигання маку є побуріння листків і коробочок.  Достигле насіння при струшуванні коробочок пересипається з характерним шумом.
Збирають мак роздільним способом. Спочатку мак жатками скошують у валки на високому зрізі. Скошений мак часто ставлять у бабки або суслони для просушування. Цей захід застосовують при нестійкій погоді. Висушені рослини з валків або суслонів обмолочують комбайнами. Комбайни переобладнують для обмолоту дрібнонасінних культур. При обмолоті слід передбачити заходи по уникненню засмічення насіння маку землею. Забруднене землею насіння втрачає харчові якості. Після обмолоту насіння просушують з доведенням його вологості не вище 10%. Зберігають насіння маку в сховищах з дерев'яною підлогою шаром 15-20 см.
Заготовляють також сухі коробочки, які використовують як сировину для виготовлення ліків.