Нут вирощують як цінну продовольчу і кормову культуру. Для продовольчих цілей використовуються, головним чином, білонасінні сорти нуту, насіння якого добре розварюється. Насіння містить 25-34% білка, 47-60% БЕР, 4,2-7,2% жиру, 2,3-4,9% золи. За смаковими якостями насіння нуту і харчові вироби з нього нагадують горох. З насіння виготовляють консерви, кондитерські вироби, сурогати кави, готують різні страви.
На корм худобі використовують сорти нуту з темним забарвленням насіння. У зв'язку з тим, що в вегетативній масі нуту міститься багато органічних кислот (яблучна, щавелева) зелена маса і солома на кормові цілі мало придатна. Солому згодовують лише вівцям і козам.
Крупнонасінний нут походить із середземноморських країн, а дрібнонасінний - із Південно-Західної Азії.
У світовому землеробстві нут займає близько 12 млн га, з них в Індії - 8 млн га. У нашій країні нут вирощують у степових районах нанезначній площі (близько 8 - 10 тис. га). За інтенсивної технології збирають 30 - 35 ц / г а і більше зерна.