Значення
Плоди дині використовують в їжу переважно у свіжому вигляді. Вони містять більше, ніж кавун, цукру - до 13-15%, пектини, вітаміни, фолієву кислоту, мінеральні солі, що зумовлює їх високі поживні якості і цінні дієтичні властивості. З м'якоті дині виготовляють мед, варення, цукати, компоти, плоди в'ялять і сушать. Із насіння виготовляють високоякісну харчову олію. Диня має цінні лікарські властивості. Нею лікують малокрів'я, бронхіт, простуди, хвороби серця, нирок, печінки.
Походження та поширення
Диня походить з Середньої Азії. Це давня культура. Вирощується у південних областях України. Урожайність 250-300 ц/га.
Сорти
Найпоширеніші сорти дині в Україні: ранньостиглі Алушта, Го-лянка, Криничанка, Липнева; середньоранні Гопрінка, Десертна 5; середньостиглі Берегиня, Золотиста, Інея, Козачка244 таін. (табл. 1).
Таблиця 1. Сорти дині
Назва сорту
|
Рік реєстрації
|
Зона вирощування
|
Група стиглості
|
Алушта
|
1989
|
СЛ
|
рс
|
Берегиня
|
1995
|
Л
|
сс
|
Голянка
|
1990
|
с
|
рс
|
Гопрінка
|
1991
|
с
|
ср
|
Десертна 5
|
1964
|
с
|
ср
|
Золотиста
|
1979
|
сл
|
сс
|
Інея
|
1992
|
сл
|
сс
|
Козачка 244
|
1966
|
сл
|
сс
|
Криничанка
|
1985
|
сл
|
pс
|
Кувшинка
|
1986
|
с
|
cс
|
Лада
|
1960
|
слп
|
сс
|
Липнева
|
1995
|
сл
|
рс
|
Самарська
|
1983
|
с
|
сс
|
Серп'янка
|
1997
|
слп
|
рс
|
Тітовка
|
2000
|
слп
|
рс
|