1. Значення та біологічні особливості канатника

Значення
У стеблах канатника міститься 24-26 % грубого волокна, яке з суміші з волокном конопель використовується для виготовлення шпагату, мішковини, шнурків та інших грубих виробів. Насіння містить 16-20% технічної олії.
Канатник менш вимогливий до умов вирощування, ніж кенаф і джут. У дикому стані поширений майже у всіх країнах світу.

Історія та поширення
Це давня культура. Перші відомості про вирощування канатнику в Китаї датуються XIII століттям до н.е. На значних площах вирощували в Китаї, поширений в Монголії, Єгипті, Росії.

Біологічні особливості
Канатник менше теплолюбний і більш стійкий проти низьких температур, порівняно з кенафом і джутом. Насіння проростає при температурі 8-10°С. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин 20-22°С. При зниженні температури до 6-10°С ріст стебел припиняється, опадають бутони і квітки. Після двох-трьох років вирощування канатника, завезеного з Півдня у північніші райони, він адаптується, скорочує вегетаційний період і майже не знижує врожаї шості.
Це світлолюбна рослина короткого дня.
Вимогливий до вологи. Можна вирощувати без поливу, якщо за рік випадає не менше 500-600 мм опадів.