1. Значення та історія поширення брукви

Значення       
Бруква високоврожайна кормова культура. В 1 цкоренеплодів міститься 13 кормових одиниць, у гичці 10 к.о. Вміст сухих речовин 13%. Коренеплоди і листя -джерело цінних вітамінів: С, В, В2, РР, каротину. Вміст вітаміну С в брукві 31-47 мг на 100 г сирої маси коренеплодів і 12-13 мг у зеленій масі листків. Згодовування більше 20-25 кг брукви за добу на одну корову може погіршити смак молока через наявність гірчичної олії в корені.
Бруква має високу харчову цінність і використовується у різному виді як продукт харчування. Жовтом'ясисті сорти багаті провітаміном А.
Урожайність коренеплодів брукви досягає 500-600 ц/га і може досягати 800-900 ц/га. Придатна для вирощування в основних, післяукісних та післяжнивних посівах.
 
Історія та поширення
Бруква походить з Європи. Вона одержана внаслідок природного схрещування листкової капусти з турнепсом.