<<-- Повернутися до меню "яра пшениця"

Зерно ярої пшениці має високі хлібопекарські і круп'яні якості, містить більше білка, ніж зерно озимої пшениці. Зерно м'якої і твердої ярої пшениці має високий вміст білка (14-16% м'яка, 15-18% тверда) і клейковини - 28-40%. Борошно сильних сортів є поліпшувачем для слабких сортів при випіканні хліба. Зерно твердої ярої пшениці використовують для виробництва кращих сортів макаронів, вермішелі, манної крупи.

Яра пшениця має також кормове значення. її використовують для виготовлення комбікорму, висівки як концентрований корм, солому і полову - як грубі корми.
Основний регіон поширення ярої пшениці у світі - Казахстан, Росія.
В Україні вирощується в основному озима пшениця, а яра займає невеликі площі (табл. 1). Яра пшениця дає нижчі (на 10-15%) врожаї, ніж озима. Це цінна страхова культура для пересіву загиблих посівів озимої пшениці. М'яку яру пшеницю вирощують в Україні переважно в правобережних районах Лісостепу і Полісся, тверду - в південних і східних степових районах.
Сучасні сорти ярої пшениці можуть забезпечити урожайність 30-50 ц/га і вище.
 
Таблиця 1. Показники виробництва зерна ярої пшениці в Україні
 
Рік
Площа посіву, тис.га
Урожайність, ц/га
Виробництво зерна, тис. т
1996
145
14,7
213,2
1997
180
19,2
345,6
1998
232
15,7
364,2
1999
270
16,9
456,3
2000
273
15,4
420,4
2001
268
20,6
552,1
2002
273
21,2
578,8
2003
407
18,8
765,2

 

<<-- Повернутися до меню "яра пшениця"