Трихограма - екологічний засіб знищення шкідників

   Трихограма - корисна комаха, яка знищує шкідників в стадії яйця. Актуальна для тих шкідників, які ховаються під грунтом або в стеблинах рослин, де діють.

  Має особливу ефективність проти листогризучих совок, озимої совки, кукурудзяного і лугового метелика яблуневої плодожерки в стадії яйця, капустяної білянки, ріпної білянки біланів.

Переваги застосування Трихограми:
-    екологічно чистий (природний) засіб захисту від шкідників;
-    широкий діапазон видів шкідників (біля 200), яких знищує трихограма;
-    простота обробки;
-    низькі витрати;
-    висока ефективність при профілактичному використанні;
-    знищує шкідників у «недосяжних» для хімії місцях;
-    засіб довготривалої дії.
Трихограма випускається вручну або за допомогою дельтаплана та літака. Досвід застосування трихограми засвідчує, що біологічна ефективність знищення шкідника:
-    на кукурудзі і соняшнику
становить 65-70% і зберігає врожай на 5-7 ц/га;
-    по цукрових і кормових коренеплодах
ефективність використання 75% і збереження врожаю на 35-40 ц/га
-    пшениці
при біологічній ефективності 75% і збереження врожаю на 8 ц/га

Трихограму застосовують в такі періоди:

Перший: в період яйцекладки листогризучих і підгризаючих видів совок на посівах цукрового буряка, багатолітніх травах, гороха, проса, овочевих культур в першій - другій декаді травня - перша декада червня.

Другий: проти стеблового метелика, бавовняного і других листогризучих совок на посівах кукурудзи, соняшника, коноплі, проса з другої декади червня - третя декада червня в залежності від регіона.

Третій: проти другої (третьої) генерації листогризучих і підгризаючих совок на площах під посів озимих культур, починаючи с другої декади серпня.

Проти кожного покоління шкідника проводять два-три випуски з інтервалом 5-7 днів, а у разі випуску роізновікової трихограми 1-2 випуски через 10-12 днів.

Початок випуску трихограми проводять на початку яйцекладки, наступні в період масового яйцекладу шкідника.

Трихограма паразитує в яйцях 215 видів комах. Вона охоче поселяється в яйцях шкідливих видів совок, кукурудзяного і лугового метеликів та інших лускокрилих. Це дрібна комаха.

Самка трихограми відкладає свої яйця в яйця господаря-шкідника, переважно в свіжевідкладені. Личинки харчуються вмістом яйця господаря, до моменту її обертання в лялечку яйце комахи-господаря набуває характерний чорний колір, з синюватим або буровим відтінком. Дорослі особини, відроджені з лялечок, прогризають отвір в його оболонці і виходять назовні. Особи трихограми народжуються статевозрілими. Відразу після вильоту з яєць господаря трихограма злучається, потім відшукує і заражає яйця шкідника. Самка відкладає до 50 яєць, з них більшу частину першу добу життя. У природних умовах трихограма без харчування живе 2-4 дні, при живленні нектаром до 15 днів, в середньому 8 днів. Розвитку, розмноженню й активності трихограми сприяють температура в межах від 18 до 30 градусів, а відносна вологість повітря від 60 до 95 відсотків. Трихограма світлолюбна, особливо активна при сонячному освітленні, проте, вона уникає прямих сонячних променів. По рослині вона переміщається "пішим ходом" і робить короткі перельоти. Протягом одного покоління шкідника-господаря трихограма здатна розселитися в радіусі до 30 метрів, при вітрі може поширитися на більшу відстань.

Позитивною особливістю трихограми є швидкість її розмноження, яка триває в середньому від 8 днів при температурі 30 градусів, до 21 дня у 18 градусів. За одне покоління совок розвивається 2-3 покоління яйцеїда.

            За сезон може розвиватися від 8 до 12 поколінь трихограми. Постійного господаря не має. Навесні вилітає раніше своїх господарів і частіше гине через відсутність, яєць шкідника. Звичайно, в природних умовах у весняний період яйця совок заражені природного трихограмою на 1-10%.

            Для збільшення чисельності, трихограму штучно розводять у біолабораторіях та на початку яйцекладки шкідника.

            В посушливих районах, трихограму, в першу чергу, слід застосовувати в умовах зрошуваного землеробства, де мікроклімат сприяє резервування лугового метелика, шкідливих совок і є сприятливим для розмноження трихограми. Для заміни хімічних обробок на овочевих і польових культурах ефективно поєднувати випуск трихограми із застосуванням мікробіологічних препаратів.

 


Методика випуску трихограми вручну

           Норма випуску трихограми на один гектар залежить від чисельності яєць шкідника і рекомендується від 1 до 2 г на "5 соток". Необхідно точно дотримуватися терміну випуску паразита. Випуск трихограми на заражені поля проводиться в два терміни: перший - на початку яйцекладки кожного шкідника, другий - через 5-7 днів, на початку масової яйцекладки.

           Трихограма розфасовується в добре провітрювані паперові пакети.

           Розселяти трихограму на поля потрібно після того, як вона відродиться! Для цього пакети поміщають в теплу кімнату до масового відродження яйцееда. Зазвичай воно наступає на 2-3-й день після отримання трихограми з лабораторії. Випуск слід проводити у теплу погоду, краще в ранкові(7-11) і передвечірні години(17-20). Трихограма найбільш активна з 7 до 11 годин ранку.

             Перед випуском в банку з широкою горловиною або відро кладуть прив’ялі листя (щириця, полин, акація), або шматочки м'ятого паперу (не глянцевий) Обережно розгорнувши пакет, змітають трихограму в банку і горловину обв'язують щільною тканиною, щоб уникнути розльоту трихограми. 3-4 години їй необхідно для розповзання по листю або папері банку. Після цього періоду часу її можна розкладати на с/х угіддях.

При випуску трихограми в 50 точках, в банку кладуть 40-50 листочків або м'ятого паперу. Листочки (шматочки м'ятого паперу) необхідно виймати обережно, щоб не струсити і не пошкодити трихограму. Якщо застосування трихограми в намічений термін неможливо з-за погодних умов (сильний вітер, дощ), то її можна зберігати в холодильнику або підвалі при температурі +2 +4 градуси тепла, не більше двох діб.

            Щоб запобігти ушкодженню трихограми при транспортуванні, розтині пакетів потрібно звертатися дуже обережно. Забороняється пакет з трихограмою поміщати під прямі сонячні промені, т.к. біоматеріал може запариться і загинути.

  Дотримання методики по випуску трихограми гарантує високу ефективність!

 

Культура під яку вноситься трихограма

Шкідники

Норми випуску, тис.осіб 1 га

Кукурудза

Кукурудзяний та лучний метелик, підгризаючі совки

150-200

Пшениця

Озима совка

150-200

Соняшник

Підгризаючі совки, тля

150-200

Горох

Горохова плодожерка, совки


150-200

Капуста, перець, помідори, баклажани

Листогризучі та підгризаючі совки, білани

200-250

Цукровий та кормовий буряк

Совки, бурякові мінуючи мухи, лучний метелик

150-200

Плодовий сад

Плодожерки, інші листокрутки

150-200

Багаторічні трави

Озима совка

150-200

Баштан

Тля

200-250

Tags: