Спекотна погода нагадує аграріям про наближення жнив. Проте відсутність економічної стабільності змушує ретельно підходити до розподілу вирощеного врожаю. Доходами від реалізації збіжжя необхідно відшкодувати понесені витрати на вирощування та забезпечити основу подальшого господарювання. Тож всі надії на встановлення справедливих цін на зерно врожаю 2015 року.

alt

Виробництво
За прогнозами Мінагропроду, у 2015 році урожай ранніх зернових культур в Україні становитиме 26,2 млн т, в тому числі озимої пшениці — 22,9 млн т, озимого ячменю — 2,9 млн т, жита — 0,4 млн т. До того ж, більше за обсяги ранніх зернових культур планується виростити кукурудзи. Тож прогнози загального виробництва зерна в Україні, за оцінками різних експертів, коливаються від 58 до 60 млн т зерна.
 
Підтвердженням цього є фактично засіяні площі зернових культур. Так, під урожай-2015 в Україні засіяно озимими на зерно 8 млн га, а саме пшеницею 6,8 млн га, ячменем — 1,1 млн га, житом — 149,6 тис. га. У свою чергу, ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 6,9 млн га. Для порівняння: торік — 7,6 млн га.
 
Навесні 2015 року аграрії затрималися з посівної через інтенсивні опади. Зливи не дали посіяти ранні зернові в оптимальні терміни у запланованих обсягах. Саме тому відбулися певні зміни у структурі площ зернових культур. Так, порівняно з минулим роком відбулося скорочення посівних площ під ранніми яровими (пшениця, ячмінь, овес), кукурудзою на зерно. Проте розширилися площі під пшеницею і сою.
 
Загалом вартість посівної кампанії в 2015 році становила 66,6 млрд грн. Середні витрати на весняну посівну кампанію збільшилися порівняно з минулим роком в 1,7 разу. При цьому частину коштів довелося позичати. Так, для проведення польових робіт аграрії запозичили 8,9 млрд грн кредитних ресурсів.