Гумісол на практиці: досвід Лівобережжя

Останнім часом в аграріїв все більшу цікавість викликають гумінові добрива. Це не дивно, бо при відносно невеликій вартості вони забезпечують рослини корисними речовинами, посилюють їхній імунітет, збільшують загальну врожайність культури, а також знімають стреси від засобів захисту рослин та несприятливих погодних умов. Проте є і стримуючі фактори.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"
 
І перший з них — фальсифікати, які часто не приносять рослинам жодної користі. Та, водночас, в Україні є виробники дійсно якісної продукції. Один із таких є ТОВ «Агрофірма «Гермес»», яка вже понад 20 років пропонує аграріям широку низку гумінових добрив, зокрема, препарати, відомі як ГУМІСОЛ. Про їхню ефективність і використання ми запитали сільгоспвиробників Лівобережної України.
 
Перша допомога рослинам на Харківщині
«2015 року ми першими в районі на 50 га посіяли льон. Після того ще тиждень ішов сніг, а далі вже було тепло. Нам пощастило: сходи не підмерзли й загалом виглядали дуже добре. Але потім у нас виникла проблема, — бідкається сільгоспвиробник із Вовчанського р-ну Харківської обл. Михайло Зіборов. — Коли він був у фазі розвитку «ялинки», відпрацювали гербіцидами. Винищили всі бур’яни, навіть найбільш стійкі, але й льон голову повісив».
 
Для збереження посівів пан Михайло вирішив використати добрива ГУМІСОЛ: «З ними ми знайомі не перший рік. Використовували на озимій пшениці й отримали гарний результат. Тому й вирішили застосувати ці добрива і цього разу. Провели спочатку одну обробку ГУМІСОЛом-Супер (2 л/га), а потім за тиждень здійснили другу під дощик. В результаті льон вийшов зі стресу та мав ще кращий вигляд, ніж до гербіцидної обробки. ГУМІСОЛ спрацював дуже добре як антистресант», — задоволено усміхається Михайло Зіборов.
 
Успішний досвід на Донеччині
«Минулого року ми вперше використали добрива ГУМІСОЛ (це був Гумісол-прима 04 Олійні), — розповідає фермер із Олександрівського р-ну Донецької обл. Костянтин Дудник. — Раніше використовували аміачну селітру, нітроамофоску, але я чув багато відгуків про те, що листкове підживлення рослин є більш ефективним і економічно вигідним. То й вирішив спробувати». З його слів, ГУМІСОЛ складав свій перший іспит в господарстві на соняшнику: «Під час культивації та посіву соняшнику ми не використовували ні аміачної селітри, ні нітроамофоски. Бакова суміш була з чотирьох компонентів: Гумісол-прима 04 Олійні 1 л/га, 10 кг карбаміду, 20 г стимулятору росту і 1 л/га хелату бору».
 
Що воно дало? «Раніше врожайність соняшнику у нас була на рівні 10-12 ц/га, а торік піднялася до 16-20 ц/га», — підкреслив фермер.
 
ГУМІСОЛ склав іспит: «Може, нам і пощастило: у нас були сприятливі умови — йшли дощі. Але продовжимо працювати з добривами ТОВ «Агрофірма «Гермес» і нинішнього року, бо 2015-го я лишився ним задоволений», — підбив підсумки Костянтин Дудник.
 
Зростання прибутків у Запоріжжі
«Я познайомився з добривами ГУМІСОЛ ще 1998 року», — каже агровиробник з Новомиколаївського району Запорізької області Сергій Жильцов. Проте певний час він їх не використовував, випробовуючи інші добрива, а зараз знову повернувся до препаратів АФ «Гермес». Чому? «На сьогодні я спробував багато чого: і карбамід, і Крісталон, і Рост-концентрат, і багато інших, але жоден із них не показав таких гарних результатів, як ГУМІСОЛ», — ділиться пан Сергій.
 
2015 рік не став винятком. Сергій Жильцов обробив ГУМІСОЛом 200 га пшениці та ячменю і 300 га соняшнику. «Я використав ці добрива в два етапи: на зернових із додаванням до 6 кг/га карбаміду — на початку весняної вегетації та після викиду прапорцевого листка, а на соняшнику — у фазі 2-4 листів і з додаванням 1 л/га бору до утворення 9-ти і більше розітнутих міжвузлів», — пояснює сільгоспвиробник.
 
Сергій Жильцов додав, що для визначення ефективності ГУМІСОЛУ він лишив окремі ділянки необробленими. «Де обробив ГУМІСОЛОМ, отримав 6% надбавки врожайності за зерновими. Крім того, вміст клейковини на необроблених ділянках був 25%, а на оброблених — 29%. Це запасом 1 клас, але не встиг внести інший препарат і за одним показником трохи не дотягнули», — зазначає він.
 
Щодо соняшнику, то, з його слів, використання ГУМІСОЛУ додало 5 ц/га врожайності і «… дуже гарну олійність. Якщо на необробленій ділянці вона становила 36%, то на обробленій — 42-48%», — наголошує Сергій Жильцов.
 
«З ГУМІСОЛом працювати вигідно. Його вже і мої знайомі почали замовляти. Минулого року вони за моєю порадою на половині зі своїх 10-20 га, де вирощували соняшник, використали одне з добрив ГУМІСОЛ. В результаті отримали на 5-6 ц/га більше за необроблені ділянки, а 5 ц — це додаткові 4 тис. грн. Цьогоріч вони замовлятимуть ГУМІСОЛ на повний обсяг соняшнику», — підбив підсумки Сергій Жильцов.
 
Відзначивши у 2015-му 25-річчя, Гермес не зупиняється у розвитку та пропонує нові дієві та ще вигідніші препарати тим, хто працює на землі. Наприкінці минулого року впроваджено серію Гумісол-плюс із мікро­елементами для 12 видів культур, серед яких зернові, бобові, кукурудза, олійні, овочеві та інші, якого потрібно лише 0,5 л/га.