Застосування десикантів – реальний погляд сьогодення.

 

Підходить час дисикації і ми стаємо заручниками деяких хвилюючих  нас питань : коли, як правильно, чим, що краще?. На ці та деякі ще питання ми зможемо Вам відповісти.

 

На Україні офіційно зареєстровано і дозволено десиканти на основі діючої речовини дикват

 

Коли вносити?

У посівах соняшнику рослини достигають нерівномірно. Через 20-25 днів після цвітіння вміст олії в насінні досягає максимуму, але накопичення масла триває у міру збільшення маси насіння, яке закінчується на 35-40 день після цвітіння (фаза фізіологічної стиглості). Далі відбувається фізичне випаровування води із сім’янки і настає фаза повної (господарської) стиглості. Для прискорення збирання і одержання сухого насіння посіви обробляють  десикантами при середній вологості насіння на пні не більше 30%. Обприскування рослин десикантами при більш високій вологості насіння погіршує його якість – зменшується маса ядра і врожаю в цілому внаслідок гальмування фізіологічних процесів. Важливим прийомом, що дозволяє знизити шкідливість білої, сірої і сухих гнилей,  що розвиваються на кошиках, є десикація посівів

Як правильно?

Десиканти діють швидше при середньодобовій температурі понад 13-14 оС, тому рекомендується обробляти  рано вранці, ввечері або в похмуру погоду. Дощ вже через 30 хвилин після обробки не впливає на ефективність дії препарату. Норма витрати робочого розчину при авіаційних обробках  50 – 70 л/га, наземним оприскувачем до 200-400л/га. При ультрамалообємному виливі води 5л/га обов’язково додаємо ам.селітру або карбамід 2-5кг/га. Наприклад, десикант 2,5л/га, ам. селітра 2кг/га (розчин 1кг ам.селітри = 0,5л води), води 1,5л. Добрим покриттям поверхні пестицидом вважається таке, за якого на 1см поверхні міститься не менше як 12-15 краплин. Оптимальний розмір їх і витрата рідини при дрібнокрапельному та ультрамалообємному обприскуванні знаходяться  у такій залежності: при витраті рідини 100 л/га середній діаметр краплин –36мкм, при витраті 10л/га - 15, при 2л/га – 8-12мкм. Це пояснюється тим, що значна кількість дрібних краплин що потрапляє на поверхню мають такий самий загальний об’єм, як і одна велика краплина. Краще при ультрамлооб”ємному обприскуванні роботу розпочинати рано вранці по росі , роса додатково додає 50-60 л води.

Норма витрати препаратів залежить від:  культури, густоти стояння рослин, погодних умов на момент проведення обробки.

 

Увага! Забороняється вносити десиканти в сонячну погоду тому що , під дією ультрафіолетових променів діюча речовина дикват швидко розпадається!

 

Дія гліфосатів -  як десикантів ?

У разі застосування гліфосатів за рахунок порушення біохімічних процесів відбувається загибель клітин, а потім настає поступовий природній процес висихання вегетативних частин рослин. Сам процес висихання генеративних органів (насіння) ще повільніший – це більше дефоліація, ніж десикація. Після внесення гліфосатів до збирання врожаю проходить мінімум 15 днів. Обробка гліфосатами  полегшує збирання врожаю, прискорює процес дозбирального дозрівання. Але зниження вологості насіння відбувається природнім шляхом, на видміну  від обробки дикватами. Забороняється внесення гліфосатів на насіннєвих ділянках в зв’язку зі зниженням всхожісті насіння на 15-20%.

 

Дія дикватів – як десикантів?    

Після обробки діючою речовиною  дикват,  яка  швидко поглинається зеленими частинами рослин, перетворюється на перекес водню, що руйнує мембрани клітин. Саме цей препарат є істинним десикантом,  він не тільки вбиває шкідливу рослину, а й штучно знижує вологість як оброблених рослин, так і їхнього насіння. Тому цей процес і називається десикацією від латинського слова «дессикаре» -«висихання».  Залежно від погодних умов врожай починають збирати через 7-8 днів після десикації. За цей час на оброблених полях вологість насіння знижується до 7-12%.  Можна застосовувати на насіннєвих ділянках, має контактну дію, не накопичується в продукції. Оброблену продукцію (т.ч. солому) через 4 дні після застосування використовують для годівлі худоби.  

 

З повагою Агровідділ  ТОВ ЕКО-БІО-ТЕХ  

Агроном- консультант Чуприна Анатолій 050-107-11-21

 

 

17 Жовтень, 2014 - 13:37
Коментарі: 3
Україна, Київська обл., м. Київ
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 8 років 3 місяці тому
Рейтинг: 42

Добрый день! Подскажите как правильно определить срок внесения десиканта на подсолнечнике, на рапсе, на сое, на пшенице, на горохе?

1. Показания для внесния.

2. Дозировка.

3. Влажность культуры.

Щоб додати коментар, увійдіть