Засоби Індивідуального захисту

Як правильно обрати кислотно-лугостійкі (КЛС) рукавиці

Майже всі захисні рукавиці з латексу, нітрилу, ПВХ і неоперену товщиною більше 0,3мм мають добру стійкість до розчинів лугів, органічних кислот і слабких розчинів (до 20%) неорганічних кислот. В даному контексті їх можна назвати «Рукавиці КЛС», тобто захисні рукавиці кислотно-лугостійкі. Неприємності можуть виникнути при роботі з концентрованими неорганічними кислотами (дивись відео https://www.youtube.com/watch?v=fWBv9kDEcDQ).

Таблиця взаємодії деяких захисних покриттів з групами хімічних ризиків

Хімічні групи

Латекс

Неопрен

Нітрил

ПВХ

Оксиди

*

* *

* *

*

Спирти

*

* *

* *

* *

Водні розчини

* *

*

*

* *

Мастила

-

*

* *

*

Жири, змазка

-

* *

* *

*

З вмістом хлору

-

* *

*

* *

Нафтопродукти

-

-

*

-

Розчинники

-

* *

-

-

 

- Не використовувати;  *  - Використовувати не рекомендується; * *  - Можливе використання

Вибір захисних рукавиць КЛС згідно з нормами

 

Розміри рукавичок КЛС мають відповідати розмірам по ГОСТ 20010. Тобто мінімальна довжина захисних рукавиць (L), призначених для робіт з розведеними кислотами і лугами, повинна бути не менше 300 мм. Товщина (S) захисних рукавичок КЛС:

  • тип 1 (для грубих робіт) - 0,6-0,9мм.
  • тип 2 (для тонких робіт) - 0,2-0,4мм.
          Згідно із стандартом EN 374, рукавичка стійка жл впливу хімічних речовин, якщо час роботи до проникнення більше, ніж 30 хвилин, хоча б для 3-ох хімічних продуктів, зазначених нижче:

А – метанол, B – Ацетон, C - Ацетонітрил , D  - Дихлорметан, E  - Сірклвуглець,F – Толуол, G - Диетиламін, H -  Тетрагідрофуран, I -  тилацетат, J - n-Гептан, K - Гідроксид натрію 40%, L  - Сірчана кислота 96% .

АЛЕ зверніть увагу на наступне: літера "L" в маркуванні захисних рукавиць по стандарту EN 374 ще не означає, що захисні рукавиці рекомендовані для робіт з кислотами. Вона означає, що рукавички витримали випробування сірчаною кислотою більше 30 хвилин. А якщо на 31-й хвилині випробувань сталося їх руйнування, то ці захисні рукавички КЛС можуть бути рекомендовані максимум для захисту від випадкового попадання бризок кислоти. Тому, перед тим як вибрати захисні рукавички КЛС необхідно уважно ознайомитися з рекомендаціями фірми виробника.

Крім того різноманітні прикметники (унікальна, особлива і навіть висока стійкість) в описах захисних рукавиць КЛС краще ігнорувати. Наприклад, на НІТРИЛОВИХ рукавичках пишуть: "Унікальна стійкість до кислот", які для робіт з концентрованими кислотами взагалі не призначені.

У сертифікатах, як правило, вказується стійкість захисних рукавичок КЛС до кислот і лугів у вигляді: К20, Л20 або К80, Л40 по ГОСТ 12.4.063-79. Саме тому «Еко-Біо-Тех» пропонує рукавиці лише французьких виробників і є офіційним представником ТОВ «Бел-Протексьон», що має всі необхідні сертифікати на продукцію (з сертифікатами Ви можете ознайомитись на  «Сертифікати на товар»).

Враховуючи вищесказане захисні рукавички КЛС випробовують на стійкість до розчинів з масовими частками 20, 50 і 80% сірчаної кислоти і на стійкість до розчинів з масовими частками 20 і 40% їдкого натру. При випробуваннях рукавичка з налитою всередину дистильованою водою занурюється в кислотний або лужний розчин і витримується 1 годину. Якщо після випробувань зміна PH води не перевищує 1,0 то вважають, що рукавичка КЛС випробування пройшла. Параметр PH показує співвідношення позитивних іонів водню і негативних іонів гідроксильної групи (для дистильованої води PH = 7).

 За більш детальною інформацією звертайтесь будь-ласка за:
тел. 050-107-11-21, 099-415-29-5, е-mail: ekobiotex@ukr.net  . 
Ми надамо Вам професійну консультацію та підберемо засоби індивідуального захисту відповідно до Ваших умов роботи!
ВкладенняРозмір
Файл prays_eko-bio-teh_lito_2014.rar1.22 МБ