ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

У господарствах деяких регіонів нерідко виникає проблема – пестицид не спрацював на належному рівні – в чому причина?!

У більшості випадків винна вода, так як багато пестицидів  чутливі до лужного гідролізу. Простіше кажучи, розпадаються при рН води більше 7.

Вплив якісних характеристик води на пестициди і ефективність хімічних обробок:

Вода хорошої якості є важливим аспектом при змішуванні і приготуванні робочих розчинів -пестицидів. Вода повинна бути чистою і мати оптимальні для обробки фізико-хімічні характеристики. Вода поганої якості може знизити ефективність обробок пестицидами, агрохімікатами та пошкодити обладнання для внесення. Незадовільні результати пестицидних обробок і листових підживлень можуть бути безпосередньо пов’язані з поганою якістю води.

Як впливає якість води

Якість води залежить від її джерела: дамба, річка, свердловина або водоносний шар, а також кліматичного часу проведення обробок: проливні дощі, посуха, висока температура. Існує декілька параметрів якості води, які впливають на її хімічну природу:

Бруд:

У брудній воді містяться маленькі частинки мулу або глини. Ці грунтові частки можуть поглинати, або пов’язувати активні інгредієнти хімічних речовин, і знижувати їх ефективність. Це особливо відноситься до гліфосату, дикват.

Для порівняння – вода вважається брудною, якщо на дні звичайного господарського відра (10-12 л) погано роздивляюся монета номіналом в 50 копійок.

Жорсткість води:

Вода вважається жорсткої, при високому процентному вмісті солей кальцію і магнію. У жорсткій воді погано розчиняється мило. Жорстка вода може викликати випадання в осад деяких хімічних елементів (фосфор). Як правило, чутливі хімікати часто містять добавки, які допомагають подолати цю проблему. Відомо, що такі гербіциди як гліфосат, 2,4 Д, 2М-4Х, клопіралід, піддані впливу жорсткої води (> 400 ppm CaCO3). Жорстка вода також може вплинути на баланс системи поверхнево-активних речовин і, отже, на такі властивості, як: зволоження, емульгування і дисперсія. Дуже жорстка вода може знизити ефективність речовин, що використовуються для очищення брудної води.

pH рівень води:

Більшість з природних вод мають pH показник між 6.5 і 8.

У високо лужних водах (pH> 8 ) багато хімікати проходять процес лужного гідролізу. Цей процес викликає розпад активних інгредієнтів, який може знизити ефективність пестицидів. Це одна з причин, по якій не слід залишати робочі суміші для обприскування навіть на одну ніч. Особливо чутливі до лужного середовища гліфосат, клопіралід. Високо-кислотна вода, також може вплинути на стабільність і фізичні властивості деяких хімічних формуляцій.

Розчинені солі:

Загальна кількість мінеральних солей, розчинених у воді, зазвичай вимірюється за допомогою електропровідності води. Води в свердловинах і дамбах залежить більшою мірою від рівня солей в скелястій породі і грунті, які їх оточують. Під час посухи рівень солей у воді підвищується. Дуже солона вода може викликати труднощі при розчиненні кристалічних агрохімікатів і засмічення обладнання, а так само є більш стійкою до змін рН. Для вимірювання загальної кількості розчинених у воді солей застосовують портативний прилад, т.зв. кондуктометр. До відома: показник електропровідності звичайної водопровідної питної води коливається в межах 0,3 – 0,7 mS / cm.

Органічна речовина:

Вода містить багато органічних речовин, таких як рослинні залишки, водорості і найпростіші організми, які блокують форсунки, лінії й фільтри. Водорості також можуть вступати в реакцію з деякими хімічними речовинами, знижуючи їх ефективність.

Температура:

Дуже гаряча або холодна вода може негативно вплинути на розчинність і дію деяких хімічних елементів.

Підвищення якості води:

Вода з великим вмістом кальцієвих або магнієвих солей (жорстка вода) може викликати проблеми зі змішуванням, так як стабільність суспензії та емульсії знижується. Активність гліфосату знижується при наявності високого рівня кальцієвих і магнієвих солей, а також за наявності гідрокарбонату натрію. Це явище можна подолати шляхом додавання препаратів містять кислоти та буферні добавки. Якщо відомо, що вода лужна, обприскування слід починати негайно після змішування.

Наведена нижче інформація наводить приклади впливу якості води, на деякі часто використовувані гербіциди. Незважаючи на те, що гербіцид може залишатися стабільним у певних водних умовах, виробники хімічних речовин рекомендують використовувати воду хорошої якості, щоб забезпечити ефективну дію пестицидів.

Придатність води для обприскування можна визначити, використовуючи наступну процедуру (тест):

• 1. Приготуйте 500 мл правильно розведеного розчину для обприскування у скляній тарі

• 2. Ретельно перемішайте.

• 3. Дайте розчину відстоятися протягом 30 хвилин. Якщо через 30 хвилин видно сліди кремообразного осаду або формування шарів, – це означає, що вода непридатна для хімічної обробки. Якщо є підозри на непридатність, зразок такої води слід відправити на хімічний аналіз рівня солей і жорсткості.

  Багато пестицидів чутливі до лужного гідролізу (руйнування в лужному середовищі) і солям жорсткості, а також фунгіциди  чутливі до лужного гідролізу. При pH 4 – 7, період напіврозпаду певних органофосфатів становить від 1/2 до 1 дня. При pH 7,5 або вище, період напіврозпаду при нормальній робочій температурі може скоротитися до 20 хвилин. Деякі гербіциди також можуть бути залежні від рН рівня. Низький рівень pH посилює активність деяких інгредієнтів гербіцидів, роблячи їх більш ефективними. Крім того, сьогодні багато господарств поєднують обробки засобами захисту рослин з листовими підгодівлями. Оптимальний рівень рН робочого розчину забезпечує максимальну ефективність листових підживлень і засвоєння елементів мінерального живлення знаходиться в межах рН від 5,0 до 6,5.

З повагою Агровідділ  ТОВ ЕКО-БІО-ТЕХ  

Агроном- консультант Чуприна Анатолій 050-107-11-21

е-mail: ekobiotex@ukr.net , сайт: http://www.eko-bio-tex.com

     ТОЙ ХТО РОЗУМІЄ СЬОГОДЕННЯ -

                                                                           ТОЙ РОЗУМІЄ СВОЄ МАЙБУТНЄ!