GPS моніторинг і контроль палива сільськогосподарської техніки в Україні

Україна - це країна, в якій сільське господарство відіграє одну з провідних ролей в економіці. Тому оптимізація роботи сільськогосподарської техніки та максимально можливе зниження витрат на її експлуатацію дуже важливі. Пік використання техніки доводиться на сезон жнив, і в цей час випадки нецільового використання службової техніки зростають в рази. Установка систем GPS моніторингу та контролю палива вирішує цілий ряд таких проблем, в тому числі, скорочення витрат на утримання техніки, зробити її роботу максимально ефективною, за рахунок чого значно збільшити прибуток організації.

Обладнання для контролю палива:

У комплект стандартного обладнання для контролю за паливом входять такі основні компоненти:

1. Датчики рівня палива (ДРП).
2. GPS трекери з виносними антенами.
3. Програмне забезпечення для контролю.

Датчики рівня палива в залежності від контрольованого об'єкта можуть встановлюються в баки сільгосптехніки, в цистерни заправників, а також в ємності на АЗС. У деяких випадках застосовуються системи з двома ДУТ, що дозволяє нівелювати нахил автомобіля або трактора відносно горизонту.

GPS трекери - це електронні пристрої, призначені для зчитування показників ДРП (і інших даних в залежності від комплекту) з подальшою їх відправкою через GPRS на командний пункт.
Програмне забезпечення потрібно для прийому переданих трекера даних, їх обробки, систематизації, аналізу та інших завдань. Може бути встановлене на комп'ютер або використовується WEB сайт моніторингу. Існує мобільний додаток для відстеження всього процесу.

 

Чим вигідна установка системи:

Сільське господарство - галузь, де системи стеження окупаються найбільш швидко. Встановлювати GPS-трекери можна на комбайни, трактори, вантажівки і будь-які інші авто. За допомогою трекера ви легко зможете відстежити:

- реальну площу оброблених полів;
- кількість відпрацьованих годин;
- весь маршрут пересування техніки;
- місцезнаходження техніки в режимі онлайн.

При підключенні датчика рівня палива системи GPS-спостереження також дозволяють контролювати витрату пального, що особливо актуально для сільського господарства, де випадки нецільового витрати бензину або дизельного палива зустрічаються найбільш часто.

Специфіка відстеження сільгосптехніки:

Пересування сільгосптехніки обмежені простором поля, тому, задавши передбачуваний маршрут і допустимі відхилення в кілька метрів, можна чітко проконтролювати пересування транспорту і виявити всі несанкціоновані зупинки - передбачувані місця вивантаження вантажів. Системи спостереження також дозволяють отримати карту з шириною і якістю проходів техніки по полю.

Для власників автопарків, що здають техніку в оренду, можливість відстежити всі пересування в режимі реального часу дозволить працювати з клієнтами з усієї країни. Крім того, докладні звіти про виконану на сільгосптехніці роботі можна надавати орендарям в якості бонусу або додаткової послуги.

У великих організаціях часто використовується система ідентифікації водія, а також встановлюються пристрої двостороннього зв'язку між водієм і диспетчером. Щоб уникнути перевантаження техніки або крадіжки вантажів в кузови встановлюються датчики, що визначають вагу вантажу. При установки таких датчиків стає можливим побудова звітів по завантаження і вивантаження із зазначенням місця, часу і ваги завантаження.

В результаті установки такої GPS системи значно знижується витрата палива і зростає якість посіву та збору врожаю. Системи контролю також дисциплінують персонал. Все це веде до зниження собівартості продукції і підвищення конкурентоспроможності організації.