Обізнаний - тобто озброєний. Почніть з діагностики.

Сучасний ринок ставить перед виробником досить жорсткі вимоги і для створення конкурентної продукції необхідно йти поряд з новітніми технологіями. Як відомо, хвороби, шкідники та некоректне внесення добрив сприяють погіршенню якості сільськогосподарської продукції. Тому компанією ТОВ НВК «Ірлен» була створена аграрна лабораторія з метою агрохімічного супроводу господарств. Лабораторія оснащена сучасним високоякісним обладнанням та професійними кадрами. За допомогою новітніх технологій, наші спеціалісти допомагають раціонально використовувати ресурси на ЗЗР та добрива, а також підвищувати врожайність і якість продукції. Вони гнучко підходять до проблем на полях кожного з партнерів.

При вирощуванні озимої пшениці досить часто складаються умови, що сприяють розвитку багатьох хвороб. Перша небезпека виникає вже на ранніх стадіях розвитку рослин в осінній період, що обумовлено високою екологічною пластичністю патогенів.

Своєчасна діагностика хвороб озимої пшениці та оцінка фітопатологічного стану посівів є важливими складовими раціонального проведення захисних заходів. При цьому, кількість інфекційного матеріалу, що продукується на рослинах восени, також матиме значний вплив на розвиток хвороб культури після перезимівлі.

Снігова плісень (гриби роду Fusarium).

Хвороба проявляється відразу після танення снігу. В полі місця ураження мають вигляд світлих плям або у вигляді окремих знебарвлених рослин.

На листках спостерігаються водянисті, потім підсихаючі плями. Гриб утворює біло-рожевий наліт спороношення на уражених органах рослини у вигляді дрібних блідо-рожевих або помаранчевих подушечок. При сильному розвитку нальоту гриба листя буріє, відмирає та “склеюється”, утворюючи на поверхні ґрунту зіркоподібний малюнок навколо розташованих поруч уражених рослин, руйнується вузол кущіння.

Розвитку хвороби сприяють: ослаблення рослин після перезимівлі, часті відлиги та наявність на полях знижень мікрорельєфу зі стоячою водою, довготривале збереження та повільне танення снігу, загущення посівів. Оптимальна температура для розвитку патогена +4-+6ºС, вологість — 80-100%. Інфекція зберігається в ґрунті, на рослинних залишках та насінні. Колос може інфікуватися від уражених листків.

При сильному ураженні озимину доводиться пересівати. Іноді уражені рослини можуть одужувати і продовжувати ріст, але якщо не вжити заходів, врожай буде низьким.

Пліснявіння сходів (Penicillium, Aspergillus, Rhizopus, Sthemphylium, Trichothecium).

Хвороба проявляється на початкових стадіях розвитку культури. На насінні, що проростає, утворюється наліт плісняви жовтувато-зеленувато-сірого, сіро-зеленого, темно-зеленого, сіро-блакитного кольору при пеніцельозі або жовтуватого, рожевого, сірого кольору, залежно від виду збудника. Уражене насіння або взагалі не проростає, або спостерігається загнивання зародкових корінців.

Розвитку хвороби сприяють: використання для посіву насіння з мікротріщинами, пошкодженого шкідниками або травмованого при збиранні; температура повітря +8-+12ºС і холодний, зволожений, недостатньо аерований ґрунт під час отримання сходів. Патоген зберігається на рослинних рештках, насінні, в ґрунті. Збудники хвороби є слабкими паразитами, вони вражають травмоване насіння і ослаблені сходи.

Септоріоз (Septoria tritici).

Перші ознаки хвороби проявляються на колеоптелі у вигляді окремих незграбних коричневих плям, бурих смуг. Колеоптиль часто коротшає, на паростках утворюються дрібні чорні горбки - пікніди збудника. Іноді відзначається скручування проростків, викривлення, побуріння шийки і ураження перших листків. За сприятливих погодних умов, від уражених сходів або рослинних залишків заражаються знову відростаюче листя. Сходи нерівномірні, укорочені, деформовані. При м'яких безсніжних зимах Septoria tritici зберігає здатність розвиватися і поширюватися в посівах озимої пшениці. Джерело інфекції - заражене насіння. Значне ураження Septoria tritici на ранніх етапах розвитку рослини може привести до втрати майже 30% врожаю.

Позбавлення від катастрофічних наслідків епіфітотій (масових захворювань рослин) можливе тільки при комплексному підході до проблеми. Спеціаліст, який розробляє «схему лікування» рослин, повинен в першу чергу знати причину захворювання і вид патогена. Не варто намагатися знайти відповіді на свої питання на форумах і у сумнівних «знавців» - набагато правильніше звернутися до справжніх професіоналів

Фітопатолог ТОВ НВК “Ірлен” Попюк Олена.