Ефективність використання КАС в порівнянні з твердими азотними добривами

Ефективність використання КАС в порівнянні з твердими азотними добривами

Добрива - потужний фактор підвищення врожайності культур і продуктивності сільського господарства в цілому. Щоб поліпшувати умови вирощування зернових та інших сільськогосподарських культур, в ґрунт вносяться азотні добрива.

Азот - один з основних елементів живлення, необхідних для рослин. Він входить до складу всіх рослинних білків , є важливою частиною хлорофілу, речовини, що надає рослинам зеленого кольору. При правильному азотному  живленні рослини добре ростуть і розвиваються. Біля 70% азотних добрив вносяться в твердій формі і біля 30% - в рідкій. До прогресивних форм мінеральних добрив відносяться рідкі мінеральні добрива. Серед рідких добрив найбільш поширені безводний аміак, аміачна вода і карбомідно- аміачна суміш. Безводний аміак і аміачна вода містять азот у формі аміаку, тому при їх внесенні можливі втрати азоту. Особливо ефективними вважаються рідкі азотні добрива КАС. Ці добрива набули широкого поширення у високо розвинутих країнах світу: США, Франція, Данія, Бельгія, Японія, Канада та інші.

КАС – це суміш водних розчинів аміачної селітри та карбаміду (в співвідношенні 35,4% карбаміду, 44,3% селітри, 19,4% води, 0,5% аміачної води).

Це єдине азотне добриво, що містить у собі три форми азоту:

  • нітратну – забезпечує миттєву дію,
  • амонійну – у процесі нітрифікації переходить у нітратну форму,
  • амідну – у результаті діяльності ґрунтових мікроорганізмів переходить в амонійну форму, а потім у нітратну.

Таким чином, КАС забезпечує пролонговане живлення рослин азотом. Через відсутність у складі КАС вільного аміаку він не випаровується в атмосферу під час внесення. Застосування КАС дає можливість знизити трудомісткість використання добрив особливо на стадіях їх навантаження та розвантаження. Транспортування і використання КАС в порівнянні з твердими добривами є на 15% дешевше. КАС не забруднює навколишнє середовище, поліпшує споживання азоту під час посухи, не токсичний, не пожежо- і вибухонебезпечний, що особливо актуально для селітр. Внесення КАС проводять з найбільш точною нормою внесення. КАС має широкий спектр застосування: для прикореневого підживлення рослин, основного внесення під оранку й передпосівну культивацію, для внесення на поверхню ґрунту або після висіву.

Собівартість азоту в КАС найбільш низька, оскільки втрати азоту при внесенні КАС не перевищують 10% від загального азоту, водночас, як при внесенні твердих азотних добрив досягають 30-40%.

Одна з найважливіших переваг КАС - його висока технологічність:

  • Внесення КАС як рідких добрив більш  рівномірніше, ніж твердих;
  • Внесення КАС добре поєднувати з використанням пестицидів в одній баковій суміші. Це дозволяє скоротити декілька операцій по догляду за посівами;
  • Доцільно використовувати для дробових підгодівель вегетуючих рослин. При цьому одночасно відбувається і кореневе і позакореневе живлення. У залежності від фаз розвитку культурних рослин й застосовуваного обладнання, КАС розводять водою в необхідному співвідношенні або не розводять;
  • Внесення КАС добре поєднується з мікроелементами;
  • Відсутність злежування і пилуватості.

Також можна зазначити недоліки КАС у порівнянні з твердими азотними добривами:

  • Ризик опіків рослин, обумовлений нормою внесення, фазою і особливістю вегетації культури, погодними умовами;
  • Необхідність особливих умов транспортування, зберігання;
  • Необхідність спеціальної техніки для внесення.

Однак зазначені недоліки досить легко усуваються.  Потрібні особливі умови перевезення КАС, які обмежуються перевантаженням автотранспорту (через велику густину КАС). Тому рекомендується заповнювати ємності не більше ніж на 80%.

   Будь-який обприскувач може бути переобладнаний під внесення КАС, для цього необхідно замінити деталі з кольорових металів на полівінілхлоридні, нержавіючі, або склопластикові, а для проведення позакореневого живлення замінити щілинні форсунки обприскувачів на дефлекторні. Саме дефлекторні форсунки дають потрібний крупно-крапельний розчин. Щілинні форсунки можуть бути використані винятково при внесенні з гербіцидами при обов'язковім розведенні КАС водою.

Таким чином,можна зазначити, що використання КАС забезпечує більш раціональне і пролонговане живлення культур протягом вегетації, що сприяє зростанню урожаю і підвищенню його якості.