Сірка, як основний чинник у забезпеченні сталих та високих врожаїв !

Сірка, як основний чинник у забезпеченні сталих та високих врожаїв !

 

Протягом багатьох років науковці та агрономи повідних європейських та вітчизняних господарств з інтенсивними технологіями у рослинництві відчули позитивний вплив сірки на урожайність та якісні показники при вирощуванні с/г культур.

Якщо вести мову про сірку в ґрунті, то вона представлена в органічній та неорганічній формі. В ґрунті вміст даного елемента визначається запасами гумусу, так як 70-90 % сірки міститься в органічній формі. Вона стає доступною для культур лише після мінералізації органічної речовини ґрунту. Низький вміст цього біогенного елемента  в ґрунтах може бути лімітуючим фактором, що обмежує ефективність дії азотних, фосфорних і калійних добрив.

 

Сірка міститься в рослинах в кількості 0.17 % від сухої маси. Культури споживають її у вигляді сульфат - іону SO42 . Сірка входить до складу органічних сполук, які відіграють важливу роль в обміні речовин. Так, цей елемент входить до складу трьох основних амінокислот - цистіну, цистеїну і метіоніну. Майже всі білки включають амінокислоти, що містять сірку, тому стає зрозуміла її роль в білковому обміні. Також найголовніший мезоелемент входить до складу багатьох вітамінів і багатьох коферментів, таких, як біотин, тіамін, коензим А, глютатіон, ліпоєва кислота та ін. У зв'язку з цим сірка бере участь у численних реакціях обміну (аеробна фаза дихання, синтез жирів і ін) .

 

Найбільш вимогливими до потреб у сірці є три групи культур :

·        високочутливі : соняшник, ріпак, соя, хрестоцвіті, які виносять з врожаєм від 45 – 85 кг/га;

·        середньо чутливі : бобові (соя, горох, люцерна, конюшина )цукровий буряк, кукурудза , які виносять від 20 – 40 кг/га;

·        мало чутливі : зернові, картопля, виносять від 10 – 25 кг/га.

 

За нестачі цього біогена затримується синтез білків, нагромаджується азот у небілковій формі або у формі нітратів, зменшується вміст цукрів, жирів, особливо в олійних культурах. За зовнішніми ознаками дефіцит сірки подібний до азотного, оскільки азот і сірка мають подібні функції у метаболізмі рослин. Від забезпеченості культур сіркою залежить засвоювання сполук мінерального азоту. Тому неможлива високоефективна дія азоту без достатнього забезпечення сіркою.

Орієнтовні норми потреби сірки для основних культур :

 

Культура

Потреба у сірці на 1 тону врожаю, кг/га

Соняшник

3.6 -5.9

Ріпак озимий та ярий

15.9 – 17.7

Пшениця

11.4 – 14.3

Горох, соя

16.5 – 22.8

Картопля

2.1 – 3.5

Кукурудза

7.9 – 11.4

Цукровий буряк

1.2 – 1.5

 

За дефіциту сірки як в ґрунті так і в культурі безпосередньо, втрати врожаю можуть коливатись від 15 – 40 % !

Найбільш дієвим способом вирішення проблеми дефіциту сірки є застосування сірковмісних добрив. Основним і найбільш ефективним добривом, яке забезпечує всі фізіологічні потреби культур у сірці, а також у магнії, є високоякісне добриво польського виробництва -  сульфат магнію. Оптимальне забезпечення в ґрунті та в культурі сіркою – гарантуватимуть вам отримання значних прибавок у врожайності та високої економічної ефективності від застосування добрива. Сульфат магнію – випускається у двох формах : гранульованій та кристалічній. Виробник даного продукту є завод «Альвернія»,  Польща.

Форми добрива, та їх характеристика :

 

·        Кристалічна MgO-16%, SO3-30%, яка використовується для позакореневого   підживлення культур.

·        Гранульована MgO-17%, SO3-35% застосовується для внесення в ґрунт: в основне, або в рядок при посіві.

"sum @8 21600 0">

       
   
 


 Тому не зволікайте, та переконайтеся на власні очі у відмінній європейській якості, яка принесе вам високі прибавки при вирощуванні ваших культур!
 

Tags: